Gołąbki jak u mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sparzanie liści kapusty: Z główki kapusty wycinamy nożem głąb. W dużym garnku doprowadzamy wodę do zagotowania, wkładamy kapustę i gotujemy na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki.
2.W misce mieszamy mięso mielone z przyprawą, ryżem z woreczka i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety.
3.Na każdy liść kapusty kładziemy porcję mięsa, spłaszczamy delikatnie. Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, ściśle zawijamy, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
4.Gołąbki układamy jeden obok drugiego w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gorącą wodą zalewamy gołąbki tak aby zakryć wszystkie. Na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 1 - 1,5 godziny. Po tym czasie, kiedy gołąbki będą gotowe, zalewamy je przecierem pomidorowym. Można dodać też koncentrat lub passate z czosnkiem. Gotujemy pół godziny.
5.W kubeczku mieszamy mąkę ze śmietaną i niewielką ilością zimnej wody, po czym dodajemy do garnka, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy do zgęstnienia.
Komentarze