Gołąbki, jak u mamy ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykroić środek. Zagotować całą w dużym garnku. Po kilku minutach zdjąć ostrożnie kilka liści. Tym sposobem zdejmować też następne (podgotowane lepiej się ściągają). Zdjęte liście kapusty włożyć do tej samej wody i gotować na małym ogniu do miękkości.
2.Ryż ugotować. Mięso włożyć do dużej miski. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty czosnek, zamieszać. Dodać do mięsa. Dodać również ryż i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem i odrobiną majeranku. Dobrze wymieszać ręką.
3.Sos:
Pozostałe masło rozpuścić, dodać 3-4 łyżki mąki i chwilę pogotować, cały czas mieszając. Zalać wodą do połowy, zagotować, mieszając. Dodać sok pomidorowy, koncentrat, sól, pieprz, majeranek i kostkę rosołową. Gotować przez chwile cały czas mieszając. Na końcu dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
4.Z mięsa formować kulki na wielkość dłoni. Układać na środek liścia i zaginać najpierw jedne boki do siebie do środka, potem następne. Trzeba robić to ostrożnie, żeby się nie porwały, natomiast żeby przylegały dosyć mocno do mięsa.
5.Układać w naczyniu (u mnie duży garnek) jeden obok drugiego. Zalać sosem i dusić ok. 1,5 h na bardzo małym ogniu (!).
Komentarze