Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na kilka godzin przed przygotowaniem całości należy wymoczyć śledzie. Odlewam całą zalewę, wlewam zimną wodę i wstawiam do lodówki, po 2 godzinach ponownie wlewam świeżą wodę i również pozostawiam na 2-3h w lodówce.
2.Przygotowujemy zalewę do cebulki – wlewamy do garnka wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia (powinno być lekko czuć ostrość octu, ale zalewa powinna być raczej słodka niż z posmakiem goryczy). Cebulę kroimy na krzyż a następnie w grubsze plastry. Gdy zalewa zaczyna wrzeć zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy cebulkę – mieszamy. Cebulę trzymamy w zalewie kilka minut, tak aby była na wpół miękka, ale dalej chrupiąca. Następnie odcedzamy na sitku.
3.Jabłko obrane ze skórki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Wymoczone śledzie kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy odcedzoną cebulę, śmietanę i pieprz do smaku – dokładnie mieszamy. Śledzie odrazu są pyszne, ale najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy „przegryzą” się smakiem. Polecam!
Komentarze