Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i cebulą

4.26 (223 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najlepsze śledzie w śmietanie jakie kiedykolwiek jadłam! Polecam każdemu :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    600 gram śledzi solonych
    3 cebule
    3 ogórki np. konserwowe (ja dałam z zalewy musztardowej)
    1 twarde kwaskowe jabłko
    400 gram śmietany 18%

    Zalewa:
    ok. 2-3 szklanki wody
    ok. 1/3 szklanki octu
    ok. 3 łyżki cukru
    1 liście laurowe
    2 ziela angielskie.
Wystaw ocenę:

4.26 (223 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie w śmietanie z ogórkiem, jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na kilka godzin przed przygotowaniem całości należy wymoczyć śledzie. Odlewam całą zalewę, wlewam zimną wodę i wstawiam do lodówki, po 2 godzinach ponownie wlewam świeżą wodę i również pozostawiam na 2-3h w lodówce.
  • 2. Przygotowujemy zalewę do cebulki – wlewamy do garnka wszystkie składniki i doprowadzamy do wrzenia (powinno być lekko czuć ostrość octu, ale zalewa powinna być raczej słodka niż z posmakiem goryczy). Cebulę kroimy na krzyż a następnie w grubsze plastry. Gdy zalewa zaczyna wrzeć zdejmujemy ją z ognia i wrzucamy cebulkę – mieszamy. Cebulę trzymamy w zalewie kilka minut, tak aby była na wpół miękka, ale dalej chrupiąca. Następnie odcedzamy na sitku.
  • 3. Jabłko obrane ze skórki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Wymoczone śledzie kroimy w plastry lub grubszą kostkę. Do pokrojonych składników dodajemy odcedzoną cebulę, śmietanę i pieprz do smaku – dokładnie mieszamy. Śledzie odrazu są pyszne, ale najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy „przegryzą” się smakiem. Polecam!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować