Dyniowe ciasto z orzechami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne bakaliowe ciasto z dyni

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
    3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3/4 szklanki cukru
    0,5 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
    ok. 100 gram orzechów włoskich

    polewa:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    mleko
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Dyniowe ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jesienne ciasto z dyni 1. Przygotowujemy puree z dyni. Dynię przecinamy na krzyż, wydrążamy łyżką pestki i miąższ. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temp 180*. Upieczoną dynię odwijamy z folii, kiedy ostygnie obieramy skórkę, a pozostałą część blendujemy. Odmierzamy szklankę dyniowego puree.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy dyniowe puree i dalej miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika – wsypujemy do zmiksowanej z jajkami dyni. Stopniowo dolewamy olej i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wąską blaszkę (keksówke), pieczemy w temperaturze 180* do „suchego patyczka” (u mnie zajęło to ok. 50 minut).
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, ciepłą równomiernie rozprowadzamy na ostudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować