Dyniowe ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy puree z dyni. Dynię przecinamy na krzyż, wydrążamy łyżką pestki i miąższ. Kawałki dyni zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temp 180*. Upieczoną dynię odwijamy z folii, kiedy ostygnie obieramy skórkę, a pozostałą część blendujemy. Odmierzamy szklankę dyniowego puree.
2.Jajka ubijamy z cukrem na puch, następnie dodajemy dyniowe puree i dalej miksujemy. Mąki mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika – wsypujemy do zmiksowanej z jajkami dyni. Stopniowo dolewamy olej i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy – dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na wąską blaszkę (keksówke), pieczemy w temperaturze 180* do „suchego patyczka” (u mnie zajęło to ok. 50 minut).
3.Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka, ciepłą równomiernie rozprowadzamy na ostudzonym cieście.
Komentarze