Pierogi to jedna z najpopularniejszych potraw w naszym kraju. Można je przygotować na naprawdę wiele sposobów – w wersji słodkiej smakują obłędnie z serem lub owocami, np. pierogi z jagodami lub pierogi z truskawkami. Pyszne są też pierogi ruskie, ze szpinakiem lub z mięsem. A gdyby przyrządzić je w jeszcze inny sposób? Pierogi po ukraińsku to prawdziwe mistrzostwo i raj dla kubków smakowych.

Pierogi wareniki, czyli ukraiński specjał

Pierogi po ukraińsku są przygotowywane podobnie do pierogów, które robi się w Polsce. Mają piękny półksiężycowy kształt, dodatkowo charakteryzuje je skromny bezmięsny farsz. Ten najpopularniejszy przypomina nadzienie do pierogów ruskich. Różnica polega jednak na tym, że nie dodaje się do niego twarogu. Składa się więc z usmażonej na maśle cebulki oraz ugniecionych gotowanych ziemniaków. Oczywiście obowiązkowo należy doprawić go też solą oraz pieprzem. Całość świetnie smakuje podana ze skwarkami lub smażoną na maśle cebulą.

Kluczem do świetnego smaku jest też bardzo delikatne i elastyczne ciasto. Żeby takie właśnie wyszło – podczas przygotowywania nie może być zbyt gęste. Powinno być też odpowiednio cienkie: możecie je nawet przepuścić przez wałek do makaronu. Pamiętajcie również, że w pierogach nie może być zbyt dużo nadzienia. W przeciwnym razie mogą się rozlecieć podczas gotowania.

Czym jeszcze można nadziać pierogi ukraińskie wareniki?

Do podanych wcześniej składników na farsz, zależnie od swoich upodobań, możecie dodać też inne produkty. Dobrze sprawdzi się na przykład odrobina kiszonej kapusty – wtedy smak będzie odrobinę mocniej kwaśny i bardziej wyrazisty.

Wareniki można przygotować też z kaszą, a w wersji słodkiej – z makiem, bakaliami lub używając sezonowych owoców – wiśni, malin, jabłek. W Polsce wareniki często nazywane są pierogami ruskimi. Wzięło się to z popularności tej potrawy na ternie krajów rosyjskojęzycznych. Można je serwować jako danie główne, dodatek do dania głównego lub zakąskę.