Zaawansowane wypieki tego typu, np. ciasto czekoladowe z kremem, wiążą się zwykle z koniecznością pobrudzenia kilku misek i innych naczyń. Po przygotowaniu masy na brownie cytrynowe pozostanie wam do umycia tylko 1 miska i łyżka, którą mieszaliście ciasto. Nic więcej. Nie potrzebujecie też miksera, by zrobić to wilgotne ciasto cytrynowe. Brownie w tej odsłonie zachwyca lekkością i świeżością, jest też lekko kwaskowate dzięki skórce z cytryny. To deser doskonały na każdą okazję. W dodatku, podobnie jak klasyczne brownie, wybacza zakalec i półpłynną, kremową konsystencję. Po wyjęciu wykałaczki powinniście zobaczyć na niej kilka okruszków. Prawdziwe amerykańskie brownie po upieczeniu nigdy nie jest suche w środku.
Jak zrobić brownie cytrynowe? Klasyczny przepis i warianty
Przepis pod względem sposobu wykonania przypomina nieco najprostsze, najbardziej podstawowe muffinki. Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy do nich pozostałe, mokre, mieszamy na gładką i gęstą masę, a następnie pieczemy. Tak prosty przepis aż prosi się o zmiany, gdy podstawowa wersja już wam się znudzi.
Jeśli wymienicie w przepisie cytryny na limonki, pomarańcze czy grejpfruta, to proste ciasto owocowe bez spodu będzie smakować jeszcze inaczej i lepiej. Oprócz niesłodzonego musu jabłkowego (jest najbardziej uniwersalny i pasuje do jabłek) możecie użyć również innych owocowych musów - jedno- lub wielosmakowych. Ogranicza was tylko wasza fantazja.
Dodatkowo, zamiast cukru pudru możecie zrobić też prosty błyskawiczny lukier cytrynowy i polać nim stygnące ciasto. Taki lukier doda nieco kalorii do ciasta, ale podkreśli jeszcze mocniej cytrusowy smak deseru. Latem śmiało możecie podać takie brownie cytrynowe z gałką domowych lodów waniliowych.
Przepis na cytrynowe brownie
Składniki (na kwadratową formę o boku 20 cm):
- 120 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 ml musu jabłkowego (niesłodzonego)
- 60 ml oleju
- 60 ml (4 łyżki) soku z cytryny
- starta skórka z 2 cytryn
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania i tłuszcz do nasmarowania formy do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Nagrzejcie piekarnik do 175 st. C.
- Nasmarujcie formę tłuszczem.
- Wymieszajcie w misce suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- Dodajcie mokre składniki: mus jabłkowy, olej, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Wymieszajcie, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto na cytrynowe brownie będzie gęste i gładkie.
- Przełóżcie masę do formy i rozprowadźcie równomiernie.
- Pieczcie przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi ciasta będą złotobrązowe, a wykałaczka wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruszkami.
- Wystudźcie w formie.
Po wystygnięciu możecie posypać wierzch ciasta cukrem pudrem lub pozostawić bez dekoracji.
Komentarze