Pierogi z jagodami

5 (176 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pojechałam do lasu nazbierać jagody i już mam pierogi z jagodami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka letniej wody
    szczypta soli
    1 jajko
    40 dkg jagód
    Dodatkowo:
    1 jogurt naturalny
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c9u79n 1. Do miski przesiać mąkę, dodać sól , jajko. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto.
  • image-1tp8wy8 2. Rwać po kawałku ciasto, formować kulki a następnie rozwałkować
  • image-0x7ou9b 3. Jagody oczyścić i przepłukać w zimnej wodzie. Na każde kółko nakładać po łyżeczce jagód. Brzegi pieroga mocno ścisnąć, dokładnie zlepić.
  • image-2361y1s 4. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Kiedy woda się zagotuje wrzucić pierogi, gotować około 5 min od momentu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane pierogi wyciągać łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone pierogi z jagodami podawać z jogurtem posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować