Pierogi z białym serem

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 40 min

na słodko

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:

    50 dag mąki luksusowej typ 550
    2 żółtka
    1 kopiasta łyżeczka masła
    1,5 szklanki wrzącej wody


    nadzienie:

    40 dag sera białego tłustego
    2 żółtka
    4 łyżki cukru kryształu

    4 łyżki cukru kryształu do posypania
    pół kostki masła na polewę
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oj9464 1. Zmielić ser, dodać żółtka i cukier, utrzeć pałką na jednolitą masę.
  • image-0skgcgt 2. Mąkę zaparzyć wrzącą wodą i dodać masło, zagnieść w ciasto żeby się stopiło. Chwilę odczekać, aż ciasto nie będzie gorące i dodać żółtka.
  • image-111ufjl 3. Wyrobić jednolite ciasto. Ma być elastyczne, nie jest klejące, podsypuję mąką tylko na początku, później już nie trzeba, bardzo dobrze odchodzi od stolnicy.
  • image-0ucf487 4. Rozwałkować na stolnicy i wykrawać szklanką kółka, nakładać porcje sera.
  • image-0bb0exb 5. Formować pierogi.
  • image-1nrcpnj 6. Gotowe pierogi wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować ok. 7 min.
  • image-15fmdwt 7. Ugotowane pierogi podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem kryształem.

Porady

Pierogi nie pękają podczas gotowania, ciasto jest bardzo mięciutkie. Trzeba posypać cukrem jeszcze gorące pierogi, wtedy się stopi i powstanie słodka polewa. Często je mrożę, układając na deseczce posypanej lekko mąką, na drugi dzień jak zamarzną, to przekładam je do foliowego woreczka i tak przechowuję w zamrażalce. Mrożone pierogi wrzucam od razu na wrzątek i gotuję, są równie smacznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować