Kotlety schabowe to domena mojej mamy i babci. Robi je także teściowa, która zdradziła mi jeden z lepszych sekretów. Jej kotlety są zawsze pulchne, soczyste i bardzo chrupiące. Okazało się, że moczy je w 1 składniku, który znamy od lat. Tak miękkich i smacznych nie jadłam od dawna. Teraz w mojej rodzinie robimy je tylko w ten sposób. W airfryer z Lidla mniej tłuste, bardzo aromatyczne, a przede wszystkim idealnie wypieczone. Sprawdźcie sami.

AirFryer SilverCrest Frytkownica beztłuszczowa

Frytkownica beztłuszczowa SilverCrest z Lidla to jeden z tych sprzętów, który zawsze mam na blacie kuchennym. Doskonale sprawdza się przy okazji pieczenia chlebków, soczystych pieczeni czy innych ciast. Mogę dzięki niemu smażyć frytki czy kotlety bez dodatkowego tłuszczu. Ma szerokie zastosowanie: smażenie, grillowanie, pieczenie i gotowanie.

Kształt kosza do smażenia zapewnia optymalną cyrkulację ciepła i sprawia, że dania są jeszcze lepsze w smaku i konsystencji. Element grzejny ze stali nierdzewnej z wentylatorem i ochroną przed przegrzaniem zapewnia bezpieczną pracę sprzętu. Wyjmowany kosz do smażenia z wysokiej jakości powłoką antyadhezyjną ILAG® zapewnia, że nie musimy skrobać dań z powierzchni.

Jak wspominają zadowoleni klienci na stronie Lidl.pl:

Mała, dobrze wypieka, nie tylko frytki można w niej piec, omlet z niej również dobrze wypieczony. Polecam

Odkąd go dostałem, używam go niemal codziennie. Chrupiące, nietłuste frytki, kurczak, prawdziwa rozkosz, lepsze niż pieczone!!! Pyszne sajgonki, nareszcie pełne możliwości kulinarnych. Naprawdę dobry i świetny produkt.

Cena do wydajności jest świetna. Na początek chciałem kupić tanią frytkownicę na gorące powietrze, żeby zobaczyć, jak mógłbym ją wykorzystać. Model ten jest wystarczający dla 2 osób i trochę za mały dla większej liczby osób. Frytki są bardzo chrupiące, lepsze niż z piekarnika. Do moich celów wystarczy, a cena jest bezkonkurencyjna.

W czym moczyć schabowe, aby były najlepsze? Jak robić je w airfryer?

Kotlety schabowe moczycie w marynacie lub mleku? Też robiłam tak do tej pory - jednak po wizycie mojej teściowej to się zmieniło. Jej metoda z kefirem jest rewelacyjna. Po namaczaniu mięsa przez ok. 1 godzinę przed smażeniem lub całą noc w lodówce, możecie się spodziewać symfonii smaków. Kotlety będą delikatne, rozpływające się w ustach i aromatyczne. A ja dodatkowo piekę je we frytkownicy beztłuszczowej z Lidla. Poniżej znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 400 g schabu
  • 2 jajka
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g mąki
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego.

Przygotowanie:

  1. Ze schabu wykrawamy kilka cienkich kotletów.
  2. Dokładnie je rozbijamy na grubość około 5 mm i doprawiamy pieprzem i solą.
  3. Obtaczamy w mące, a następnie w jajku.
  4. Ponawiamy obtaczanie w mące i w jajku.
  5. Na koniec panierujemy bułką tartą.
  6. Przekładamy do frytkownicy beztłuszczowej i smażymy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.