Pierogi z mięsem

4.5 (180 ocen)

Pierożki najlepiej smakują polane smażoną cebulką i skwarkami z boczku.Ja muszę mieć do nich obowiązkowo barszcz czerwony.

Składniki:

  • 0,5 kilograma wołowiny

    0,5 kilograma łopatki wieprzowej

    2 cebule

    3 ząbki czosnku

    sól,pieprz

    Ciasto:

    1 kilogram mąki

    2 szklanki ciepłej wody

    1 jajko i żółtko

    1/4 szklanki oleju

    odrobina soli
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. Mięso gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w pióra i smażymy na oleju, mielimy razem z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz formujemy w kulki.
  • ciasto 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • przygotowanie 3. Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .
  • gotowe pierogi 4. Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
  • gotowanie 5. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu aż pierogi wypłyną na wieżch..

Porady

Pierogi podajemy polane skwarkami z boczku i smażoną cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować