Pierogi to smakowity i wdzięczny posiłek - można nadziać je dowolny, ulubionym farszem. Pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem lub pierogi jagodami to tylko nieliczne z najpopularniejszych propozycji. Część z nas uwielbia te prosto z wody, inni zdecydowanie wolą pierogi odgrzewane na patelni. Co zrobić, żeby po odsmażeniu były jeszcze lepsze? Jest na to patent, jednak nie możecie przegapić właściwej chwili, w której trzeba zadziałać.

Jak zrobić ciasto na pierogi, żeby było pyszne po odsmażeniu?

W momencie przygotowywania ciasta na pierogi, dodajcie do niego trochę mleka oraz drożdży. Nie odstawiajcie go jednak do wyrośnięcia - od razu rozwałkujcie i nadziejcie farszem. Tak przygotowane pierogi trzeba szybko wrzucić na wrzątek. Dzięki temu w momencie odsmażania ich smak będzie jeszcze lepszy, niż gdybyście zrezygnowali z powyższych zabiegów.

Jak odgrzewać pierogi?

Zanim odsmażane pierogi zrobią się rumiane i ciepłe – musi minąć chwila. Co zrobić, by krócej stać nad rozgrzaną patelnią? Jednym ze sprytnych trików na skrócenie tego czasu jest wlanie na patelnię odrobiny wody. Najpierw nalejcie olej lub połóżcie kostkę masła, a następnie umieśćcie na patelni pierogi. Po chwili dolejcie ok. 3-4 łyżki wody i przykryjcie całość pokrywką. Para wodna przeniknie do pierogów i w ciągu kilku minut zrobią się ciepłe. Na koniec wystarczy, że podniesiecie pokrywkę i poczekacie, aż woda odparuje, a pierogi się zarumienią. 

Z czym podawać pierogi?

Jeśli szykujecie na obiad klasyczne pierogi ruskie, świetnie będzie do nich pasować surówka z kiszonej kapusty lub kapusty pekińskiej z marchewką. Pierogi z mięsem za to idealnie współgrają ze wszelkiej maści sałatkami na bazie zielonej sałaty lub świeżego szpinaku oraz z buraczkami na ciepło. Do pierogów z kapustą i grzybami dodajcie świeżą i szybką surówkę z białej kapusty