Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Nadzienie ze szpinaku i twarogu podkręcone dodatkiem czosnku to bardzo dobre połączenie. Do tego zamknięte w cienkim, elastycznym cieście polanym masełkiem z nuta orzechową to poezja smaku. Polecam :)

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    -1/2 kg mąki
    -1/2 szklanki letniej wody
    -4 łyżki oleju
    Składniki na farsz:
    - 250 g mrożonego szpinaku
    -250 g białego półtłustego sera
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka masła
    -sól, pieprz
    Dodatki:
    -masło do polania
    -posiekane orzechy włoskie do posypania
    -kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Przekąski

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto, stopniowo dodając wodę. Cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kółka za pomocą szklanki.
  • 2. Szpinak rozmrozić. Masło roztopić na patelni, zeszklić czosnek. Dodać szpinak i smażyć, aż nadmiar wody odparuje. Dodać zmielony ser. Dobrze wszystko wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku.
  • 3. Farsz nakładać łyżeczką na wykrojone kółka z ciasta, zlepiać dokładnie brzegi, uważając, aby farsz nie dostał się między ciasto. Wrzucamy partiami do garnka z gotującą się wodą, delikatnie przemieszać drewnianą łyżką i po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 2 minuty.
  • Pierogi ze szpinakiem 4. Wyciągać na talerz łyżką cedzakową. Polać roztopionym masłem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi i kiełkami rzodkiewki.

Porady

Jako dodatek do tych pierogów znakomicie pasują liście rukoli, pieczona czerwona papryka czy odrobina sałatkowego łososia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować