Domowy lukier jest o niebo lepszy od gotowców w pisakach czy tubkach, a bardzo łatwo go przygotować samodzielnie. Najczęściej robimy 2 odmiany lukru - cytrynowy lub królewski. Czym się one różnią? Co zrobić, żeby lukier nie spływał z ciasteczek i pięknie je udekorował? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym artykule. 

Jaki lukier babki wielkanocnej, a jaki do kruchych ciastek?

Świąteczne baby drożdżowe, pomarańczowe, ucierane czy babki na białkach najlepiej jest dekorować już po upieczeniu klasycznym lukrem cytrynowym. Do jego przygotowania potrzebujecie wyłącznie cukru pudu oraz soku świeżo wyciśniętego z cytryny (lub pomarańczy, wtedy uzyskacie równie smaczny lukier pomarańczowy). Do miseczki lub garnuszka przesiejcie cukier puder i dodawajcie po trochu sok owocowy, cały czas dokładnie ucierając łyżką oba składniki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowym lukrem cytrynowym polejcie wierzch świątecznego ciasta i pozostawcie do zastygnięcia.

Inaczej wygląda temat dekorowanie kruchych ciastek, które chętnie pieczemy przed Wielkanocą. Do tego deseru (tak jak i do pierniczków) lepiej pasuje lukier królewski. Jest on z natury gęstszy, śnieżnobiały i bardziej lśniący. Do przygotowania podstawowego, białego lukru królewskiego potrzebne są tylko 2 składniki: cukier puder i białko jaja. Proporcja na 1 białko to mniej więcej 1 pełna szklanka tego rodzaju cukru. Białko najpierw ubijamy mikserem na puszystą, ale nie sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy cukier puder i dalej ucieramy całą masę, aż lukier królewski nabierze barwy śnieżnej bieli oraz będzie odpowiednio gęsty. 

Jest jednak wielu przeciwników lukru królewskiego, którzy obawiają się jedzenia surowego białka. Słusznie, szkoda by było, żeby dzieci nie mogły skosztować kruchych ciastek, przy których robieniu dzielnie pomagały. Znamy doskonałe rozwiązanie tej zagwozdki - zapiekany lukier. Jest to słodki dodatek przygotowywany jak lukier królewski, ale dodatkowo pieczony razem z ciasteczkami. 

Zapiekany lukier - przepis podstawowy 

Składniki:

  • 1 białko z dużego jajka
  • ok. 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Kruche ciasteczka przygotujcie według swojego ulubionego przepisu;
  2. Gdy ciastka będą już powycinane foremkami, ale jeszcze surowe, czas na zapiekany lukier;
  3. Białka razem z cukrem pudrem przełóżcie do wysokiego naczynia i zacznijcie ubijać mikserem. Gotowy lukier powinien być dość gęsty, ale nadal płynny i puszysty.
  4. Na przygotowane ciasteczka nakładajcie cienką warstwę lukru. Możecie to robić łyżeczką, ale prościej jest przełożyć go do jednorazowego rękawa cukierniczego lub, jeśli nie macie takiego akcesorium, rożka zrobionego z papieru do pieczenia. Po wypełnieniu takiego rożka gotowym lukrem, zetnijcie szpic i wyciśnijcie zawartość na wystudzone ciastka, robiąc wzory, na jakie macie ochotę. Najlepiej będzie zaczynać od konturów, następnie wypełniać środki ciastek;
  5. Kiedy wasze ciasteczka będą udekorowane, rozgrzejcie piekarnik do 160 stopni C;
  6. Ciastka z zapiekanym lukrem pieczcie ok. 15 minut lub nieco krócej - do momentu, gdy delikatnie  się zarumienią.

W piekarniku lukier może wyglądać jakby się odklejał, rozwarstwiał, ale nie przejmujcie się tym. Po wystudzeniu ciasteczek słodka skorupka idealnie wraca na swoje miejsce.

Jak zrobić kolorowy zapiekany lukier?

Lukier można uzupełniać gotowymi pigmentami, które dają intensywny i czysty kolor. Równie dobrze sprawdzą się tutaj naturalne barwniki, które delikatnie urozmaicą też smak domowego lukru, np. sok z wiśni, malin, aronii czy granatu. Dzięki nim uzyskacie lukier czerwony lub różowy (w zależności od ilości soku). Żeby otrzymać inne, kojarzące się z Wielkanocą barwy, możecie również użyć mielonej kurkumy (kolor intensywnie żółty), zmiksowanych liści świeżej mięty (barwa jasnozielona), natomiast piękny fiolet otrzymacie, dolewając do lukru sok odciśnięty z czerwonej kapusty. Po dodaniu barwników do masy i wmiksowaniu ich, postępujcie dalej dokładnie tak samo, jak w punktach 4, 5 i 6 przepisu podstawowego na zapiekany lukier.  

Źródło przepisu: www.mysweetworld.pl