Lukier królewski jest idealny do dekoracji pierniczków. Bardzo ładnie i efektownie wygląda. Podaję przepis, z którego zawsze korzystam i sprawdza się idealnie.
Składniki:
1 białko
140g bardzo drobnego cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
odrobina soku z cytryny
Lukier królewski i dekoracja pierniczków (koronka) - filmy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białko ubić, pod koniec dodać przesiany cukier w dwóch częściach. Miksować do uzyskania gęstego lukru. Dodać mąkę ziemniaczaną. Do wykonania konturów na pierniczkach, lukier powinien być gęsty. Najlepiej go wypróbować przekładając łyżeczkę do woreczka, którym będziemy dekorować i spróbować narysować kilka kształtów. Jeśli lukier zachowuje swój kształt, nie rozlewa się i nie przerywa, lukier jest dobry. Jeśli się rozlewa, trzeba dodać jeszcze cukru pudru. Jeśli się przerywa, odrobinę soku z cytryny. Natomiast jeśli chcemy wypełnić narysowane już kontury, potrzebujemy lukru rzadszego – takiego, który mniej więcej po 2-3 sekundach wygładza się.
Komentarze