Babka drożdżowa, babka na oleju, babka muślinowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy też babka budyniowa to ciasta, które najczęściej robimy na Wielkanoc - a przecież, poza formą, nie różnią się one zbyt wiele od ciast tego typu z innych, płaskich blaszek. Jeśli tylko zdejmiecie z ciasta wielkanocne ozdoby, a lukier zamienicie na cukier puder, będzie to wypiek doskonały również na każdą inną niedzielę, nie tylko tę świąteczną. Prym wiedzie co roku w Wielkanoc żółciutka babka cytrynowa z dodatkiem startej skórki z cytryny, soku z cytrusów i polewy lub lukru (oczywiście cytrynowego), ale w tym roku po piętach depcze tej babce inna - babka jabłkowa na oleju. 

Jak zrobić babkę jabłkową na oleju?

Podstawą do przygotowania tej niezwykle puszystej i wyrośniętej baby są porządnie ubite jajka. Powinny one być bardzo dobrze napowietrzone i jasne, prawie że białe. Podczas ubijania trzeba dolewać do mokrych składników partiami olej i jogurt. Następnie do mokrej mieszanki dodajemy suche składniki wraz z tartymi jabłkami i wylewamy połowę takiej masy do formy. Przekładamy ją jabłkami pokrojonymi w kostkę i zalewamy resztą ciasta. Podwójna porcja jabłek zapewni ciastu wilgotność i soczystość. Babka z jabłkami na oleju na pewno przez dłuższy czas nie wyschnie. Zapobiega też temu jogurt - dodatkowe źródło tłuszczu, które poprawia konsystencję ciasta. 

Babka jabłkowa - przepis

Składniki (na formę o śr. 25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 ml jogurtu
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 obrane jabłka pokrojone w drobną kostkę
  • 2 obrane jabłka starte na drobnych oczkach tarki 

Dodatkowo: odrobina masła do wysmarowania formy oraz cukier puder do oprószenia gotowego ciasta. 

Sposób przygotowania:

  1. Ubijcie jajka z cukrem na bardzo puszysty, jasny kogel-mogel.
  2. Cały czas ubijając, dodawajcie cienką strużką olej i partiami jogurt.
  3. Do mokrych składników przesiejcie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszajcie ciasto ze startymi jabłkami.
  5. Wyłóżcie połowę ciasta do formy wysmarowanej masłem. 
  6. Przełóżcie jabłkami pokrojonymi w kostkę i zalejcie resztą ciasta. 
  7. Pieczcie w temp. 170 st. C przez 60 minut. 
  8. Wyjmijcie ciasto, wystudźcie i posypcie przed jedzeniem cukrem pudrem.