Babka drożdżowa, babka na oleju, babka muślinowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej czy też babka budyniowa to ciasta, które najczęściej robimy na Wielkanoc - a przecież, poza formą, nie różnią się one zbyt wiele od ciast tego typu z innych, płaskich blaszek. Jeśli tylko zdejmiecie z ciasta wielkanocne ozdoby, a lukier zamienicie na cukier puder, będzie to wypiek doskonały również na każdą inną niedzielę, nie tylko tę świąteczną. Prym wiedzie co roku w Wielkanoc żółciutka babka cytrynowa z dodatkiem startej skórki z cytryny, soku z cytrusów i polewy lub lukru (oczywiście cytrynowego), ale w tym roku po piętach depcze tej babce inna - babka jabłkowa na oleju.
Jak zrobić babkę jabłkową na oleju?
Podstawą do przygotowania tej niezwykle puszystej i wyrośniętej baby są porządnie ubite jajka. Powinny one być bardzo dobrze napowietrzone i jasne, prawie że białe. Podczas ubijania trzeba dolewać do mokrych składników partiami olej i jogurt. Następnie do mokrej mieszanki dodajemy suche składniki wraz z tartymi jabłkami i wylewamy połowę takiej masy do formy. Przekładamy ją jabłkami pokrojonymi w kostkę i zalewamy resztą ciasta. Podwójna porcja jabłek zapewni ciastu wilgotność i soczystość. Babka z jabłkami na oleju na pewno przez dłuższy czas nie wyschnie. Zapobiega też temu jogurt - dodatkowe źródło tłuszczu, które poprawia konsystencję ciasta.
Babka jabłkowa - przepis
Składniki (na formę o śr. 25 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 200 ml jogurtu
- 3 duże jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 obrane jabłka pokrojone w drobną kostkę
- 2 obrane jabłka starte na drobnych oczkach tarki
Dodatkowo: odrobina masła do wysmarowania formy oraz cukier puder do oprószenia gotowego ciasta.
Sposób przygotowania:
- Ubijcie jajka z cukrem na bardzo puszysty, jasny kogel-mogel.
- Cały czas ubijając, dodawajcie cienką strużką olej i partiami jogurt.
- Do mokrych składników przesiejcie mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Wymieszajcie ciasto ze startymi jabłkami.
- Wyłóżcie połowę ciasta do formy wysmarowanej masłem.
- Przełóżcie jabłkami pokrojonymi w kostkę i zalejcie resztą ciasta.
- Pieczcie w temp. 170 st. C przez 60 minut.
- Wyjmijcie ciasto, wystudźcie i posypcie przed jedzeniem cukrem pudrem.
Komentarze