Błyskawiczny lukier cytrynowy

4.34 (204 ocen)

  • 5 min

Bardzo szybki, łatwy, zawsze udany lukier biały do ciast, ciasteczek i pierników. Gładki, lśniący, szybko zastyga. Polecam :)

  • 5 min

Składniki:

  • I sposób:
    300 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    8 łyżek gorącej wody

    II sposób:
    120 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.34 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Błyskawiczny lukier cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na lukier 1. Do miseczki wsypujemy cukier puder. Wlewamy sok i stopniowo gorącą wodę.
  • ucieranie lukru 2. Szybko mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
  • lukier cytrynowy 3. Lukier od razu po wykonaniu nadaje się do dekorowania ciast, pierniczków. Szybko zastyga.
  • polukrowane pierniczki 4. Udanego lukrowania życzę :)

Porady

Wodę najlepiej wlewać stopniowo, bo być może, że wyjdzie jej mnie, niż w przepisie. Wszystko zależy od cukru pudru. Lukier możemy także zrobić w ogóle bez wody. Do lukru możemy wsypać odrobinę kolorowych barwinków spożywczych. Do nabycia w cukierniach. Lukier po wykonaniu szybko zastyga. Jest trwały, nie kruszy się , jest lśniący. To tani i szybki oraz łatwy przepis, wart polecenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować