REKLAMA

Błyskawiczny lukier cytrynowy

wyświetlono: 107105 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Bardzo szybki, łatwy, zawsze udany lukier biały do ciast, ciasteczek i pierników. Gładki, lśniący, szybko zastyga. Polecam :)

opublikowany: 18.12.2014
Udostępnij Pinterest
  • 5 min

Składniki:

  • I sposób:
    300 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
    8 łyżek gorącej wody

    II sposób:
    120 g cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny
Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)

Sposób przygotowania:

  • składniki na lukier 1. Do miseczki wsypujemy cukier puder. Wlewamy sok i stopniowo gorącą wodę.
  • ucieranie lukru 2. Szybko mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
  • lukier cytrynowy 3. Lukier od razu po wykonaniu nadaje się do dekorowania ciast, pierniczków. Szybko zastyga.
  • polukrowane pierniczki 4. Udanego lukrowania życzę :)

Porady

Wodę najlepiej wlewać stopniowo, bo być może, że wyjdzie jej mnie, niż w przepisie. Wszystko zależy od cukru pudru. Lukier możemy także zrobić w ogóle bez wody. Do lukru możemy wsypać odrobinę kolorowych barwinków spożywczych. Do nabycia w cukierniach. Lukier po wykonaniu szybko zastyga. Jest trwały, nie kruszy się , jest lśniący. To tani i szybki oraz łatwy przepis, wart polecenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Błyskawiczny deser cytrynowy

Wychowuję 17-miesięcznego Stasia. Wyszukuję przepisy na smaczne i zdrowe potrawy.

kategoria: Desery opublikowany: 29.05.2015 | wyświetlono: 4442 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Lukier cytrynowy ucierany

Mega cytrynowa polewa do ciast.

kategoria: Przetwory opublikowany: 06.04.2015 | wyświetlono: 879 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: kuchenny świat

Lukier cytrynowy

Smaczny lukier cytrynowy do ciast lub ciasteczek.

kategoria: Ciasta Desery sok opublikowany: 04.04.2021 | wyświetlono: 104 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wioleta Lisik

LUKIER PLASTYCZNY

Wszystko na temat masy cukrowej, jak zrobić i jak przechowywać.

kategoria: Desery lukier opublikowany: 12.09.2013 | wyświetlono: 20877 Książki kucharskie: 53 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE