Lukier nie tylko wspaniale zdobi wypieki, ale i dodaje im dodatkowej słodyczy, lub, w wersji np. cytrynowej, przyjemnie orzeźwia. Lukrem polejecie zarówno babki i mazurki wielkanocne, jak i pączki w karnawale czy piernik na Boże Narodzenie. Podpowiadamy, jak zrobić lukier idealny! 

Jak zrobić lukier - przepis podstawowy

Klasyczny lukier to nic innego jak połączenie cukru pudru i wody. Proporcje możecie modyfikować, gdy lukier okaże się zbyt rzadki dosypcie cukru pudru, gdyby był za gęsty, dolejcie odrobinę wody. Podstawowy przepis zakłada, żeby pół szklanki cukru pudru wymieszać z 4-5 łyżkami wody aż do uzyskania jednolitej masy. Lukier powinien być gęsty i błyszczący. Możesz dodać do niego barwniki spożywcze, dzięki którym będzie miał dokładnie taki kolor jak chcesz.

Tak przygotowany lukier łatwo modyfikować - wystarczy część wody zastąpić sokiem z cytryny, by otrzymać lukier cytrynowy. 

Jak zrobić lukier królewski?

Klasyczny lukier jest lekko przezroczysty. Jeśli jednak chcecie zrobić lukier biały i gęsty, musicie nieco zmodyfikować przepis. Czas bowiem na lukier królewski! Powstaje on z połączenia białek jaj i cukru pudru. Dwa białka ubijamy z 180 g cukru pudru na białą, sztywną pianę. Dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę soku z cytryny. Miksujemy do połączenia składników i wylewamy na wierzch naszych wypieków. Lukier przygotowany tym sposobem jest gęsty, biały i mocno „kryjący”.

Jak zrobić lukier - lukier z alkoholem

Zamiast wody czy soku, warto poeksperymentować z różnymi alkoholami przy robieniu lukru. Jak zrobić lukier z alkoholem? To banalnie proste. 250 g cukru pudru ucieramy z sokiem z 1 cytryny i łyżką koniaku. Lukier powinien być gładki i lejący się i takim polewamy ciasto. Odstawiamy do zastygnięcia.

Innym sposobem jest użycie rumu. 200 g cukru pudru ucieramy z 3 łyżkami rumu. W trakcie ucierania dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżkę stopionego masła, mieszamy do połączenia składników i dekorujemy ciasto. Dodatek tłuszczu sprawia, że lukier jest bardziej błyszczący i nie kruszy się tak bardzo przy krojeniu.

Lukier łatwo można zabarwić, dodając podczas ucierania następujące składniki:

- sok wiśniowy, malinowy lub buraczany – dla różowej barwy

- namoczony w spirytusie szafran – dla żółtego koloru

- sok wyciśnięty z przegotowanych liści szpinaku – dla zielonego odcienia

- sok marchwiowy - dla pomarańczowego koloru

Kiedy następnym razem będziecie zastanawiać się, jak zrobić lukier, sięgnijcie po któryś z naszych patentów - nie będziecie zawiedzeni!