Zawsze jak próbowałam robić lukier to mi nie wychodził gdyż były to przepisy z soku cytryny i cukru a ten lukier i ten przepis jest rewelacyjny, od razu mi wyszedł i zawsze się udaje.Jest bardzo smaczny bo słodki a nie kwaśny. A przepis jest bardzo stary choć nie dawno odkryty.
4.48 (161 ocen)
Porady
Jeśli mamy gorące ciasto można polać je gęstym lukrem i się rozpuści ile trzeba a gdy ciasto już chłodne to lukier podgrzewamy i polewamy lekko płynnym. Ja osobiście używam go do piernika, makowców, pierniczków. Do pierniczków trzeba zrobić gęstszy tak by był mleczno biały i schłodzić go dobrze a potem wlać w torebkę foliową z odciętym rogiem i zdobić ciasteczka. Podana porcja jest na niewielką tortownicę lub prodiż, jeśli mamy ciasto z dużej tradycyjnej blachy lub np 2 długie makowce należy zrobić lukier z podwójnej porcji. Na Wielkanoc do babek piaskowych zamiast aromatu waniliowego dodaję cytrynowy i jest super. Niby to samo a po zmianie aromatu jest zupełnie inny
Komentarze