Lukier do piernika, makowca i nie tylko

4.48 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Zawsze jak próbowałam robić lukier to mi nie wychodził gdyż były to przepisy z soku cytryny i cukru a ten lukier i ten przepis jest rewelacyjny, od razu mi wyszedł i zawsze się udaje.Jest bardzo smaczny bo słodki a nie kwaśny. A przepis jest bardzo stary choć nie dawno odkryty.

  • 15 min

Składniki:

  • • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki gorącego mleka
    • 1,5 łyżki stopionego masła
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2-3 krople aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Lukier do piernika, makowca i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.
    Tak naprawdę wyczuć proporcje by lukier nie był za rzadki. Masło mierzymy roztopione gdyż inaczej wyjdzie go znacznie więcej. Jeśli lukier zastygnie można go podgrzać. Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Na zimne ciasto polewać rozgrzanym lukrem a na ciepłe lekko zastygniętym. Idealny do piernika, pierniczków, makowców, babek i wszystkiego gdzie smakuje nam lukier.

    Można również robić lukier bez mąki ziemniaczanej (roztopione masło i mleko zagotować i dodać cukier oraz aromat). Jest on jednak wtedy nieco rzadszy i trochę mniej biały. Zależy jaki kto lubi

Porady

Jeśli mamy gorące ciasto można polać je gęstym lukrem i się rozpuści ile trzeba a gdy ciasto już chłodne to lukier podgrzewamy i polewamy lekko płynnym. Ja osobiście używam go do piernika, makowców, pierniczków. Do pierniczków trzeba zrobić gęstszy tak by był mleczno biały i schłodzić go dobrze a potem wlać w torebkę foliową z odciętym rogiem i zdobić ciasteczka. Podana porcja jest na niewielką tortownicę lub prodiż, jeśli mamy ciasto z dużej tradycyjnej blachy lub np 2 długie makowce należy zrobić lukier z podwójnej porcji. Na Wielkanoc do babek piaskowych zamiast aromatu waniliowego dodaję cytrynowy i jest super. Niby to samo a po zmianie aromatu jest zupełnie inny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Mak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować