Lukier do piernika, makowca i nie tylko

  • wyświetlono: 15657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Zawsze jak próbowałam robić lukier to mi nie wychodził gdyż były to przepisy z soku cytryny i cukru a ten lukier i ten przepis jest rewelacyjny, od razu mi wyszedł i zawsze się udaje.Jest bardzo smaczny bo słodki a nie kwaśny. A przepis jest bardzo stary choć nie dawno odkryty.

Kasia84
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 15min

Składniki

• 1 szklanka cukru pudru
• 2 łyżki gorącego mleka
• 1,5 łyżki stopionego masła
• 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
• 2-3 krople aromatu waniliowego (lub innego wg uznania)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Lukier do piernika, makowca i nie tylko

  • 1. Roztopione masło, mleko oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać w rondelku. Zagotować 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder oraz aromat i wymieszać na jednolitą masę.
    Tak naprawdę wyczuć proporcje by lukier nie był za rzadki. Masło mierzymy roztopione gdyż inaczej wyjdzie go znacznie więcej. Jeśli lukier zastygnie można go podgrzać. Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Na zimne ciasto polewać rozgrzanym lukrem a na ciepłe lekko zastygniętym. Idealny do piernika, pierniczków, makowców, babek i wszystkiego gdzie smakuje nam lukier.

    Można również robić lukier bez mąki ziemniaczanej (roztopione masło i mleko zagotować i dodać cukier oraz aromat). Jest on jednak wtedy nieco rzadszy i trochę mniej biały. Zależy jaki kto lubi

Porady

Jeśli mamy gorące ciasto można polać je gęstym lukrem i się rozpuści ile trzeba a gdy ciasto już chłodne to lukier podgrzewamy i polewamy lekko płynnym. Ja osobiście używam go do piernika, makowców, pierniczków. Do pierniczków trzeba zrobić gęstszy tak by był mleczno biały i schłodzić go dobrze a potem wlać w torebkę foliową z odciętym rogiem i zdobić ciasteczka.
Podana porcja jest na niewielką tortownicę lub prodiż, jeśli mamy ciasto z dużej tradycyjnej blachy lub np 2 długie makowce należy zrobić lukier z podwójnej porcji.
Na Wielkanoc do babek piaskowych zamiast aromatu waniliowego dodaję cytrynowy i jest super. Niby to samo a po zmianie aromatu jest zupełnie inny
KHWS_01-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciepiernikciastalukierPierniczkiboże narodzeniepolewamakowcezdobienie ciast
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy marcepan

Dodane przez: alaaa

Domowy marcepan

W okresie świąteczny na pewno wam...

Kruszonka-przepis podstawowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruszonka-przepis podstawowy

Kruszonka to podstawa wielu ciast...

Solony karmel

Dodane przez: joanna30

Solony karmel

Domowy karmel wbrew pozorom bardzo...

SOLONY KARMEL

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SOLONY KARMEL

Robi się go niesamowicie szybko...

Kruszonka

Dodane przez: joanna30

Kruszonka

Używana jest do wzbogacenia wielu...

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Dodane przez: Di bloguje

Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)

Krem jest też lekki i bardzo delikatny...