Lukier królewski

4.51 (167 ocen)

Lukier królewski doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika.

Składniki:

  • Składniki:

    1 białko jaja kurzego

    200-300g przesianego cukru pudru

    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Lukier królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lukier królewski 1. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder. Lukier dajemy do woreczka foliowego (najlepiej takiego na mrożonki, bo one są mocne),lub do rękawa cukierniczego, odcinamy rożek, tak aby został malutki otworek i dekorujemy pierniczki,ciasteczka.
  • lukier królewski 2. Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru.Lukier gęsty i lukier rzadki.
  • Lukier królewski 3. Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów..
  • Lukier królewski 4. Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów.

Porady

Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować