Lukier królewski

  • wyświetlono: 7492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Lukier królewski doskonale nadaje się do dekorowania pierniczków, ciasteczek,ciast i tortów, jak również do wykonania dekoracji cukrowych. Może posłużyć jako "klej"do sklejania dużych elementów jak piernikowych choinek, domków, różnych ozdób z piernika.

bronislawa70

Składniki

Składniki:

1 białko jaja kurzego

200-300g przesianego cukru pudru

kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Lukier królewski

  • Lukier królewski1. Cukier puder przesiać do miski przez drobne siteczko.Sok z cytryny przecedzić,aby pozbyć się pestek i miąższu.Białko ubijamy i jak tylko się spieni zaczynamy stopniowo dodawać przesiany cukier puder i sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Całość ubijamy mikserem na najniższych obrotach ok. 10-15 minut. Ilość cukru zależy od wielkości białka i od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Jeżeli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać troszeczkę cukru pudru. Natomiast jeżeli wyjdzie zbyt gęsty dodajemy po kropelce soku z cytryny. Gotowy lukier powinien być idealnie biały, lśniący, gładki i nie ma być wyczuwalny cukier puder. Lukier dajemy do woreczka foliowego (najlepiej takiego na mrożonki, bo one są mocne),lub do rękawa cukierniczego, odcinamy rożek, tak aby został malutki otworek i dekorujemy pierniczki,ciasteczka.
  • lukier królewski2. Do dekoracji ciasteczek wykorzystuję dwa rodzaje lukru.Lukier gęsty i lukier rzadki.
  • Lukier królewski3. Lukier gęsty: musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być za rzadki, bo będzie spływał z ciasteczek,a dekoracje będą wyglądać nieestetycznie. Należy zrobić próbę nabrać lukier na łyżkę odwrócić i jeżeli będzie mocno trzymał się na łyżce tworząc stożek i nie spłynie to znaczy, że jest wystarczająco gęsty. Gęsty lukier służy do rysowania różnych wzorów na ciasteczkach, obrysowania krawędzi ciasteczek jak również do robienia dekoracji z lukru. Może również służyć do sklejania różnych elementów..
  • Lukier królewski4. Lukier rzadki ma mieć nieco płynną konsystencję,należy nabrać na łyżkę i sprawdzić jeżeli delikatnie z niej spływa to jest odpowiedni. Rzadki lukier służy do wypełniania powierzchni obrysowanych wzorów.

Porady

Uwaga! Przed oddzieleniem białka od żółtka jajko należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieweseleciasteczka dekorowanie pierniczków lukrem królewskim lukier królewski pierniczki

Komentarze

Podobne przepisy

Marchwiowe z lukrem królewskim

Dodane przez: alaaa

Marchwiowe z lukrem królewskim

Bardzo puszyste a jednocześnie...

image-1q8dyhi

Dodane przez: anecia04

Keks z lukrem królewskim i czekoladkami

Praktycznie tylko raz w roku robię...

Lukier królewski

Dodane przez: ania-gotuje

Lukier królewski do dekoracji - royal icing

Idealny lukier do dekoracji ciast...

babeczki

Dodane przez: xjustynka125x

babeczki bananowe z czekoladą zdobione lukrem...

przepis na babeczki dostałam od...

 Pierniczki z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe), z lukrem królewskim.

Dodane przez: kamila19851

Pierniczki z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe)...

Z mąką z ciecierzycy mam niewielkie...

tort

Dodane przez: makowiec

Tort Królewski

Tort Królewski, czyli lekki mus...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE