Upiekliście idealny kruchy spód, ale po posmarowaniu nadzieniem, stał się miękki i wilgotny? Następnym razem zastosujcie ten trik, a ciasto będzie chrupało, nawet pod grubą warstwą kremu. Kluczem do sukcesu jest prosta mieszanka 3 niedrogich składników.

Co zrobić, żeby kruche ciasto nie zmiękło?

Każdy, kto co roku piecze wielkanocne mazurki wie, że czasem trudno jest zachować ich chrupkość. Nawet najbardziej kruchy spód chłonie bowiem wilgoć z umieszczanych na nim kremów, przez co staje się miękki i wilgotny, a przecież nie o to nam chodzi. Jest jednak banalny sposób, aby temu zapobiec. Wystarczy utrzeć żółtka z odrobiną mleka i cukru, a następnie posmarować tą mieszanką upieczony kruchy spód i zapiec wszystko w 180 stopniach przez kilka minut.

Ta prosta trzyskładnikowa mikstura zabezpieczy ciasto przed wilgocią płynnego nadzienia, dzięki czemu spód zachowa idealną kruchość i nie zmięknie. Ważne są jednak odpowiednie proporcje tych 3 składników, gdyż mleka i cukru powinno być dokładnie 3x mniej niż żółtek. Na jedną blachę ciasta w zupełności wystarczy 75 g żółtek, 25 g mleka oraz 25 g cukru.

Jeśli nie macie pod ręką odpowiedniej ilości wszystkich tych produktów, możecie wykorzystać też samo surowe białko jaja. Ten produkt działa w podobny sposób, więc również całkiem dobrze uchroni spód ciasta przed nasiąkaniem. Musicie tylko posmarować nim surowe ciasto przed włożeniem do piekarnika.

Jak przechowywać kruche ciasto po upieczeniu?

Aby zapobiec zmięknięciu mazurka, należy wiedzieć nie tylko jak go zrobić, ale i jak przechowywać gotowy wypiek. Najważniejsze, aby nie wkładać upieczonego ciasta do lodówki. Choć surowe ciasto kruche lubi chłodzenie, to już po upieczeniu niskie temperatury bardzo mu szkodzą. To właśnie przez ten często błąd, kruche wypieki stają się miękkie i wilgotne, tracąc całą swoją chrupkość.