Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy

  • wyświetlono: 30686 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Babka drożdżowa, z rodzynkami i skórką pomarańczową. Idealna nie tylko na święta.

Kasja1986
  • 90min

Składniki

3 - 3,5 szklanki mąki
50 g świeżych drożdży
6 żółtek
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
pół szklanki drobnego cukru
125 g masła, roztopionego i przestudzonego
150 g rodzynek
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta szafranu w kieliszku spirytusu
1 laska wanilii
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy

  • 1. Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy przesianą mąkę. Na środku mąki robimy dołek wlewamy do niego mleko, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i sól, przykrywamy mąką. Miskę nakrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę składników, rozpuszczone masło, żółtka, skórkę pomarańczową, rodzynki, ziarna wanilii, namoczony szafran. Ciasto ręcznie wyrabiamy lub w robocie kuchennym jeśli taki posiadamy. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe spokojne miejsce do wyrośnięcia. Powinno o połowę zwiększyć swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy na babkę. Formy wypełniamy do mniej więcej 1/3 wysokości pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie. Przykrywamy ściereczką i ponownie czekamy do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut - do momentu kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babki wyjmujemy z piecyka, na chwilę odstawiamy, po czym wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
    Dekorujemy wedle uznania.

Porady

Szafran, który jest bardzo ekskluzywną przyprawą, możemy zastąpić kurkumą, która też nada ciastu pięknego żółtego koloru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylababka_drozdzowa

Komentarze

Podobne przepisy

Tradycyjna babka drożdżowa z akcentem waniliowym i pomarańczowym

Dodane przez: Kameleon

Tradycyjna babka drożdżowa z akcentem waniliowym...

Babka jest szczególna, ciasto wyjątkowo...

image-15fc5fg

Dodane przez: sylwia1974

Pokoleniowy sernik mojej mamy

Przepis dostałam od mojej mamy...

Babka gotowana mojej babci

Dodane przez: Bilcia

Babka gotowana mojej babci

Przepis jest mojej babci, babka...

Sernik mojej Mamy

Dodane przez: Bilcia

Sernik mojej Mamy

Sernik ten jest specjalnością mojej...

drożdżówka

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Drożdżówka mojej mamy

Pyszne drożdżowe ciasto

piernik

Dodane przez: Moniczka1994

Szybki piernik mojej mamy

Ten piernik często gości na moim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE