Tradycyjna babka drożdżowa - receptura mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy przesianą mąkę. Na środku mąki robimy dołek wlewamy do niego mleko, kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i sól, przykrywamy mąką. Miskę nakrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż rozczyn wyrośnie. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę składników, rozpuszczone masło, żółtka, skórkę pomarańczową, rodzynki, ziarna wanilii, namoczony szafran. Ciasto ręcznie wyrabiamy lub w robocie kuchennym jeśli taki posiadamy. Wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe spokojne miejsce do wyrośnięcia. Powinno o połowę zwiększyć swoją objętość.
2.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Następnie przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy na babkę. Formy wypełniamy do mniej więcej 1/3 wysokości pamiętając, że ciasto jeszcze urośnie. Przykrywamy ściereczką i ponownie czekamy do wyrośnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut - do momentu kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babki wyjmujemy z piecyka, na chwilę odstawiamy, po czym wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
Dekorujemy wedle uznania.
Porady
Szafran, który jest bardzo ekskluzywną przyprawą, możemy zastąpić kurkumą, która też nada ciastu pięknego żółtego koloru.
Komentarze