Lubicie chrupiące udka i skrzydełka, ale w domu nigdy wam takie nie wychodzą? Oto niezawodny sposób na idealnie chrupiącego i rozpływającego się w ustach kurczaka. Potrzebujecie tylko kilku prostych składników.

Co zrobić, żeby kurczak był soczysty?

Jak zamarynować kurczaka, aby dosłownie rozpływał się w ustach? Wiele osób stosuje specjalną sól zmiękczającą, tymczasem istnieje znacznie zdrowszy i tańszy produkt, który działa tak samo. Sekretnym składnikiem każdej dobrej marynaty jest woda gazowana. Może to brzmieć dziwnie, ale bąbelki sprawiają, że mięso staje się wyjątkowo miękkie i soczyste. Wystarczy wymieszać wodę gazowaną z przyprawami i moczyć w niej kurczaka przez 1 godzinę.

Taka marynata nie tylko wspaniale zmiękcza udka i skrzydełka, ale dodatkowo sprawia, że panierka będzie trzymała się na nich znacznie lepiej. Kurczak w wodzie gazowanej nie wymaga już obtaczania w jajku, mleku czy jogurcie. Do tak przygotowanego mięsa dobrze kleją się wszelkiego rodzaju panierki, zarówno te na bazie mąki, jak i bułki tartej, płatków kukurydzianych czy chipsów. 

Przepis na marynatę do kurczaka

Składniki:

  • 500 g udek lub skrzydełek z kurczaka
  • 350 ml wody gazowanej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Wodę gazowaną wlewamy do miski i dosypujemy do niej 1 łyżeczkę soli, ostrą paprykę oraz tymianek. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Do marynaty wrzucamy kurczaka i chowamy go do lodówki na 1 godzinę. 

3. Mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną mieszamy z czosnkiem, słodką papryką, pieprzem i połową łyżeczki soli.

4. Kawałki kurczaka wyciągamy z zalewy i od razu obtaczamy w panierce z każdej strony.

5. Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy panierowanego kurczaka. Smażymy go po kilka minut z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.

Kurczak w panierce doskonale smakuje zarówno z tłuczonymi ziemniakami, jak i ryżem czy frytkami. Tak przygotowane drobiowe kąski fantastycznie sprawdzą się nie tylko na obiad, ale również jako poczęstunek dla gości. Wystarczy podać je w towarzystwie różnych sosów i szybka imprezowa przekąska gotowa.