Pieczone udka w chrupiącej panierce

  • wyświetlono: 945 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealnie soczyste mięso, a wszystko za sprawą maślanki.

IMG_20170919_141805

Składniki

-5 udek z kurczaka,
-1 litr maślanki,
-2 łyżki przyprawy do kurczaka,
-1 łyżka vegety,
-1 łyżka papryki słodkiej,

-2x175g 'tortilla chips' lub nachos'ów z chili,
-2 łyżki bułki tartej,
-olej.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone udka w chrupiącej panierce

  • 1. Udka czyścimy, myjemy i osuszamy. Maślankę przelewamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Udka układamy w naczyniu, zalewamy maślanką i odstawiamy na noc do lodówki.
    Następnie nachosy blendujemy, wsypujemy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Udka wyjmujemy, lekko osączamy i panierujemy w chrupkach, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 80 minut w temperaturze 180stopni. Co 20 minut spryskujemy olejem z obu stron.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadKurczakudkachrupiącepieczone udkanachosychrupiąca panierka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udka w panierce

Dodane przez: Doraa

Udka w panierce

Udka w panierce z płatków kukurydzianych,...

Mintaj w czosnkowej panierce

Dodane przez: dagita

Mintaj w chrupiącej, czosnkowej panierce

Przepis znalazłam w internecie...

Schabowe w chrupiącej panierce

Dodane przez: MonikaW

Schabowe w chrupiącej panierce

Pyszna odmiana tradycyjnych niedzielnych...

image-1430gai

Dodane przez: Mniam1

Udka pieczone w sosie pomidorowym

Udka i podudzia z kurczaka pieczone...

Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

Dodane przez: justi2401

Ziołowa tołpyga w chrupiącej panierce

Tołpyga to ryba, którą cechuje...

Skrzydełka w chrupiącej panierce

Dodane przez: RedakcjaPP

Skrzydełka w chrupiącej panierce

Zwykle podaję je z ziemniakami...