Kanie to jedne z najsmaczniejszych grzybów, rosnących w polskich lasach. Same w sobie są niskokaloryczne. Największą wartość odżywczą mają ich kapelusze (zawierają witaminy A, D, C, B1, B2, E, PP, żelazo, potas, mangan, fosfor i liczne sole mineralne). Dziś przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na kanie panierowane w mące i bułce tartej, smażone na oleju z dodatkiem masła, które smakują nawet lepiej niż tradycyjne schabowe. Kluczowa do przygotowania soczystych grzybowych kotletów jest tutaj kolejność ich przygotowania przed smażeniem

Kanie panierowane a la schabowe - jak zrobić?

Składniki na 4 osoby:

  • 4 duże kanie (same kapelusze)
  • 3 duże jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej 
  • 6 łyżek bułki tartej 
  • olej i łyżka masła do smażenia
  • do smaku - sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki lub pół łyżeczki suszonego lubczyku 

Kotlety z kani - przygotowanie krok po kroku

  1. Nóżki grzybów odcinamy;
  2. Kapelusze kań dokładnie czyścimy. Można je opłukać pod zimną wodą - warto wtedy po tym kroku odłożyć nasze grzybowe główki na chwilę na ręcznik papierowy (blaszką do dołu), żeby ociekły, a potem osuszyć je jeszcze dokładniej nowym kawałkiem ręcznika;
  3. Jajka roztrzepujemy widelcem w szerokiej misce bądź na talerzu, masę doprawiamy solą i pieprzem;
  4. Opcjonalnie dodajemy też do masy jajecznej słodką paprykę albo lubczyk;
  5. Kapelusze kań najpierw moczymy w roztrzepanych jajkach;
  6. Następnie obtaczamy je w mące - to ważny krok, bo właśnie dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotletów podczas smażenia;
  7. Zanurzamy nasze grzyby ponownie w roztrzepanym jajku i dopiero obtaczamy tartą bułką;
  8. Smażymy panierowane kanie na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła po 5–10 minut z obu stron, aż staną się złote;
  9. Przed podaniem, warto je odsączyć na ręczniku papierowym, żeby nie były takie tłuste. 

Jak serować kotlety z kani?

Kotlety z kani najlepiej smakują z domową surówką, świeżymi lub kiszonymi warzywami. Można je podać z klasycznymi dodatkami: ziemniakami z wody, puree, buraczkami, zasmażaną kapustą. 

Co zrobić z nóżkami od grzybów?

Nogi kań, które nam zostały po przyrządzeniu kotletów, można ususzyć, a następnie wykorzystać do zup, risotto lub sosu.