Kanie to jedne z najsmaczniejszych grzybów, rosnących w polskich lasach. Same w sobie są niskokaloryczne. Największą wartość odżywczą mają ich kapelusze (zawierają witaminy A, D, C, B1, B2, E, PP, żelazo, potas, mangan, fosfor i liczne sole mineralne). Dziś przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na kanie panierowane w mące i bułce tartej, smażone na oleju z dodatkiem masła, które smakują nawet lepiej niż tradycyjne schabowe. Kluczowa do przygotowania soczystych grzybowych kotletów jest tutaj kolejność ich przygotowania przed smażeniem.
Kanie panierowane a la schabowe - jak zrobić?
Składniki na 4 osoby:
- 4 duże kanie (same kapelusze)
- 3 duże jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek bułki tartej
- olej i łyżka masła do smażenia
- do smaku - sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki lub pół łyżeczki suszonego lubczyku
Kotlety z kani - przygotowanie krok po kroku
- Nóżki grzybów odcinamy;
- Kapelusze kań dokładnie czyścimy. Można je opłukać pod zimną wodą - warto wtedy po tym kroku odłożyć nasze grzybowe główki na chwilę na ręcznik papierowy (blaszką do dołu), żeby ociekły, a potem osuszyć je jeszcze dokładniej nowym kawałkiem ręcznika;
- Jajka roztrzepujemy widelcem w szerokiej misce bądź na talerzu, masę doprawiamy solą i pieprzem;
- Opcjonalnie dodajemy też do masy jajecznej słodką paprykę albo lubczyk;
- Kapelusze kań najpierw moczymy w roztrzepanych jajkach;
- Następnie obtaczamy je w mące - to ważny krok, bo właśnie dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotletów podczas smażenia;
- Zanurzamy nasze grzyby ponownie w roztrzepanym jajku i dopiero obtaczamy tartą bułką;
- Smażymy panierowane kanie na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła po 5–10 minut z obu stron, aż staną się złote;
- Przed podaniem, warto je odsączyć na ręczniku papierowym, żeby nie były takie tłuste.
Jak serować kotlety z kani?
Kotlety z kani najlepiej smakują z domową surówką, świeżymi lub kiszonymi warzywami. Można je podać z klasycznymi dodatkami: ziemniakami z wody, puree, buraczkami, zasmażaną kapustą.
Co zrobić z nóżkami od grzybów?
Nogi kań, które nam zostały po przyrządzeniu kotletów, można ususzyć, a następnie wykorzystać do zup, risotto lub sosu.
Komentarze