Katarzyna Wyborska

Obserwujących: 0

 
Wiadomość
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 16.02.2024 15:56 opublikował artykuł:

Ubijanie białek na sztywno pójdzie raz-dwa. Bez cukru i soli

Gdy następnym razem będziecie ubijać białka na bezę lub do innego ciasta, skorzystajcie z tego triku. Nie musicie już nic dodawać, ponieważ z pomocą prostej sztuczki białka zawsze uda wam się ubić na sztywną pianę, która nie opada. Będziecie żałować, że nie wpadliście na to wcześniej. Ubijanie białek powiedzie się równie dobrze bez soli czy cukru. Nic nie trzeba dodawać.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 16.02.2024 15:32 opublikował artykuł:

Gdy zostanie mi czerstwy chleb, robię chleboraki. W sam raz na piątek zamiast kotletów

Na pewno wszyscy znacie co najmniej kilka pomysłów na przekąski i dania z czerstwego pieczywa. Mowa tutaj o pysznym chlebie w jajku, zapiekankach z piekarnika czy tostach robionych w opiekaczu. My mamy dla was przepis na coś jeszcze ciekawszego, prosto z Czech. Takie placki zjecie w wielu hospodach u naszych południowych sąsiadów.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.02.2024 16:26 opublikował artykuł:

Bryzol po warszawsku Ewy Wachowicz. Podwójnie grzybowy, 100x lepszy niż w PRL-u

Pamiętacie bryzol? Ewa Wachowicz w jednym z odcinków swojego programu przypomniała przepis na to kultowe danie, ale w nieco zmienionej (ulepszonej) wersji, bo z autorskim dodatkiem. Jeśli lubicie masło i grzyby, na pewno spodoba wam się również bryzol przyrządzony w taki sposób. Mimo że wciąż prosty, przypomina bardziej danie restauracyjne niż z baru mlecznego.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.02.2024 16:19 opublikował artykuł:

Do ciasta na racuchy dodaję ziarenka i wlewam sok. Będę robić tak już zawsze

Dla tych, którzy mają w rodzinie niejadków, przygotowaliśmy fenomenalny przepis. Wystarczy dodać 2 ciekawe składniki do ciasta na racuchy, by placki miały jeszcze lepszy smak i pięknie wyglądały. Takim racuszkom nikt się nie oprze i nikogo nie trzeba będzie wołać na śniadanie. Domownicy przyjdą sami, wiedzeni pięknym zapachem. To będą wasze nowe ulubione pulchne placuszki.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.02.2024 15:54 opublikował artykuł:

Kresowa zupa wg przepisu sprzed 100 lat. Bez dzwona się nie obędzie

Gdy znudzi się wam już rosół i gotowana na nim zupa pomidorowa, wypróbujcie ten stary przepis. Pamięta jeszcze czasy Kresów, gdzie dawniej przygotowywało się postną zupę właśnie w taki sposób. To doskonały przepis nie tylko na piątek. Kucharki z Litwy wiedziały, jak przygotować postną zupę, którą jednocześnie będzie się ze smakiem jadło. Odkryjcie ten wyjątkowy smak razem z nami.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 14.02.2024 15:36 opublikował artykuł:

Ani koncentrat, ani puszka. Pomidorowy sos do gołąbków robię inaczej niż wszyscy

Do sezonu na pomidory zostało jeszcze trochę czasu. Jeśli nie możecie się doczekać, skorzystajcie z poniższego przepisu na pomidorowy sos do gołąbków. Smakuje dokładnie tak, jakby był zrobiony z warzyw zerwanych w środku sezonu - a to wszystko dzięki sprytnej sztuczce.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 14.02.2024 11:22 opublikował artykuł:

Gulasz tak samo dobry, jak klasyczny wołowy, a co najmniej 2x tańszy. Wszyscy zapomnieli o tym mięsie

Smakowity gulasz dla całej rodziny to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli szukacie przepisu na to danie w wersji przyjaznej dla portfela, dobrze trafiliście. Wystarczy wymienić wołowinę (albo wieprzowinę) na zupełnie inne i bardzo wartościowe mięso.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 14.02.2024 11:19 opublikował artykuł:

Gulasz tak samo dobry, jak klasyczny wołowy, a co najmniej 2x tańszy. Wszyscy zapomnieli o tym mięsie

Smakowity gulasz dla całej rodziny to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeżeli szukacie przepisu na to danie w wersji przyjaznej dla portfela, dobrze trafiliście. Wystarczy wymienić wołowinę (albo wieprzowinę) na zupełnie inne i bardzo wartościowe mięso.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 13.02.2024 16:28 opublikował artykuł:

Zupa z brukselki, którą polubią wszyscy. Zanim wrzucę warzywa do garnka, robię z nimi 2 rzeczy

Pewne osoby raczej trudno przekonać do jedzenia brukselki. Przepis na tę zupę jest jednak dowodem na to, że nawet dzieci i zniechęceni dorośli po wielu latach mogą polubić to warzywo. Cały sekret tkwi w przygotowaniu. Dowiedzcie się, co zrobić z brukselką, by była przepyszna i smakowała wszystkim. Sprawdziłam oba te sposoby na swojej rodzinie. Brukselka niespodziewanie zyskała u nas nowych fanów.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 12.02.2024 19:12 opublikował artykuł:

Kluski leniwe już nie wyjdą twarde jak kamień. Dodajcie 1 rzecz, a będą mięciutkie i aksamitne

Słodkie kluski leniwe to bardzo proste, choć lekko „podstępne” danie. Bywa, że po ugotowaniu są idealnie mięciutkie, ale bardzo szybko zaczynają twardnieć i nadają się tylko do wyrzucenia. Wykorzystując 1, sprawdzony sposób, możecie łatwo zapobiec takiej katastrofie. Zamiast grudkowatych kluch otrzymacie leniwe leciutkie jak obłoczki. Nawet nie wymagają gryzienia.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 12.02.2024 16:03 opublikował artykuł:

Pakuję ziemniaki do słoików i zakręcam. Obiad gotuję 20 minut krócej

Chcecie zaoszczędzić czas spędzony w kuchni? Wypróbujcie prosty patent na ziemniaki. Dzięki tej metodzie nie musicie już czekać, aż kartofle do obiadu się ugotują. Będą gotowe dosłownie w mgnieniu oka. Zaoszczędzony czas możecie przeznaczyć na leniuchowanie lub zrobienie szybkiego deseru. Póki nie ma młodych ziemniaczków, które gotują się błyskawicznie, ten sposób ułatwi wam życie.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 11.09.2023 15:55 opublikował artykuł:

Zamiast smażyć kotlety schabowe, kroję mięso w plastry i duszę je w sosie. Danie robi furorę

Mamy tu miłośników kotletów schabowych? Jeżeli przepadacie za tym daniem, ze względu na jego główny składnik, na pewno lubicie również inne wariacje na temat schabu. Tym razem proponujemy wam prosty przepis na lekkie, pyszne kotlety w warzywnym sosie, które wychodzą soczyste i mięciutkie.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 11.09.2023 14:00 opublikował artykuł:

Pokroiłam jabłka i zalałam je budyniowym ciastem. Deser wyszedł obłędny

Gdy weźmie was ochota na szarlotkę, kupcie kilka antonówek albo papierówek i zróbcie bajecznie proste, pyszne, lekkie ciasto jabłkowe z poniższego przepisu. Przygotujecie je w ekspresowym tempie i bez większego wysiłku. Ciasto wychodzi tak smaczne, że jeszcze nieraz do niego wrócicie.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 05.09.2023 14:36 opublikował artykuł:

Genialny sposób na czyszczenie grzybów od znajomego grzybiarza. Robaki wychodzą same

Nawet najbardziej wprawne oko może nie dojrzeć miniaturowych robaków, które w najlepsze zajadają się grzybami, jakie znaleźliście w lesie. Na szczęście jest na to prosty sposób. Wykorzystajcie go następnym razem, by mieć pewność, że wasze zbiory będą czyste i pozbawione niechcianych „gości”.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.09.2023 16:10 opublikował artykuł:

Wkładam 2 liście laurowe do lodówki i mam spokój. Pamiętam, żeby je wyjąć na czas

Warto mieć w kuchni zapas liści laurowych, i to nie tylko do gotowania. Ta popularna przyprawa bardzo się przydaje w domu i ma wiele praktycznych zastosowań. Liście można na przykład włożyć do lodówki - sprawdźcie, dlaczego warto to zrobić.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.09.2023 15:00 opublikował artykuł:

Ewa Wachowicz robi bezkonkurencyjny mus ze śliwek. Dorzuca pyszny składnik

Koniec lata to bardzo pracowity czas w wielu polskich domach. To właśnie teraz robi się przetwory z aronii, brzoskwiń, a nawet winogron. Jest to również czas na śliwki, które dojrzewają na drzewach, aż miło. Zobaczcie, jaki patent ma Ewa Wachowicz na pyszny mus ze śliwek do słoików.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.09.2023 14:18 opublikował artykuł:

Moje przetwory z aronii nigdy nie są cierpkie. Na początek robię 1 rzecz z owocami

Wiele osób zachwala aronię, jednak gdy przychodzi do robienia przetworów, to można się niemiło zdziwić. Pomimo solidnej dawki cukru, sok czy dżem z aronii mogą wyjść dość cierpkie w smaku. Na szczęście da się tego łatwo uniknąć.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 05.12.2022 13:43 opublikował artykuł:

Nigdy nie kupujcie tej popularnej ryby. Jest pełna toksyn i hormonów

Ryby to samo zdrowie? Niekoniecznie. W przypadku tej bardzo popularnej i lubianej ze względu na niewysoką cenę, jest wręcz odwrotnie. Zanim kupicie tę rybę w sklepie, lepiej dwa razy się zastanówcie. Wasze zdrowie wam za to podziękuje.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 02.12.2022 17:40 opublikował artykuł:

Marzy się wam sernik puchaty jak obłoczek? Wykorzystajcie genialny patent Magdy Gessler

Chcecie, by wasz sernik wyszedł lekki jak piórko? Magda Gessler ma na to sposób - jest banalnie prosty.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 30.11.2022 16:33 opublikował artykuł:

Smród karpia podczas smażenia odbiera wam cały apetyt? Wrzućcie to na patelnię i po kłopocie

Jeżeli należycie do tych osób, które nie cierpią świątecznego karpia ze względu na jego zapach, mamy dla was ratunek. Wystarczy prosty trik w trakcie smażenia tej ryby, by pozbyć się smrodku.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 30.11.2022 15:37 opublikował artykuł:

Smród karpia podczas smażenia odbiera wam cały apetyt? Wrzućcie to na patelnię i po kłopocie

Jeżeli należycie do tych osób, które nie cierpią świątecznego karpia ze względu na jego zapach, mamy dla was ratunek. Wystarczy prosty trik w trakcie smażenia tej ryby, by pozbyć się smrodku.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 29.11.2022 13:25 opublikował artykuł:

Dodajcie to warzywo do gotowania ziemniaków. A potem natrzyjcie nim kotlety schabowe. Smak powala

Większość przepisów i patentów na kotlety schabowe wymaga odpowiedniego potraktowania głównego produktu przed smażeniem. Chodzi zwykle o tłuczenie mięsa oraz długie moczenie w marynacie. Dziś natomiast proponujemy sprytny kulinarny sposób, dzięki któremu dodacie smaku już gotowym kotletom.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 24.11.2022 12:25 opublikował artykuł:

Zakwas buraczany wyjdzie tylko wtedy, jeśli będziecie pamiętać o 1 rzeczy. Absolutna podstawa

Dobry barszcz czerwony to oczywiście ten robiony na zakwasie buraczanym - najlepiej domowym. Bez trudu można go zrobić samodzielnie, ale trzeba się trzymać jednej zasady.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 21.11.2022 12:16 opublikował artykuł:

Zajrzyjcie pomarańczy w pępek, by wybrać tę najsłodszą i soczystą. Ten trik to hit w sieci

Zastanawiacie się, jak rozpoznać dobrą pomarańczę? Lepiej dobrze się jej przyjrzyjcie.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 18.11.2022 16:17 opublikował artykuł:

Zróbcie gulasz z mięsa mielonego z tym 1 dodatkiem. Pachnie tak, że sam zawoła wszystkich na obiad

Próbowaliście już gulaszu z mięsa mielonego? Jest równie smaczny jak tradycyjny, a do tego robi się go w mig. Dodajcie do niego jedną przyprawę, dzięki której będzie jeszcze lepszy.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 18.11.2022 15:31 opublikował artykuł:

Przypaliliście bigos? Smród i smak spalenizny wyciągnie z dania 1 rzecz, która zwykle ląduje w koszu

Nie załamujcie się, jeśli przez chwilę nieuwagi przypalicie bigos. Danie da się jeszcze uratować - przyda się do tego przedmiot, który często wyrzucacie do śmieci.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 18.11.2022 11:08 opublikował artykuł:

Czym zastąpić jajka w kotletach mielonych? Zdziwicie się, że wcześniej na to nie wpadliście

Kotlety mielone bez jajek? To możliwe, a w dodatku wychodzą bardzo smaczne. Sprawdźcie, co należy do nich dodać, gdy zabraknie wam jajek.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 17.11.2022 15:50 opublikował artykuł:

Czy makaron po terminie można jeszcze zjeść? Odpowiedź was zaskoczy

Wyrzucacie wszystkie produkty, którym skończył się termin ważności? Przy następnych porządkach dobrze się zastanówcie, zanim pozbędziecie się jedzenia z szafek.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 16.11.2022 13:45 opublikował artykuł:

Rozbijacie wtedy kotlet schabowy? Popełniacie fatalny błąd

W przypadku schabowych bardzo istotne są nie tylko przyprawy, ale też moment dodawania ich do mięsa. Na przykład sól i pieprz - powinno się nimi doprawić kotlety przed rozbiciem ich tłuczkiem, czy po? Tylko 1 metoda jest właściwa. Sprawdźcie, dlaczego i kiedy należy to zrobić, żeby mięso było przepyszne.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 16.11.2022 13:40 opublikował artykuł:

Mieszkanie śmierdzi po smażeniu ryby jak kuter rybacki? Zróbcie 1 rzecz i po problemie

Smażona ryba, choć jest bardzo smaczna, daje o sobie znać w domu jeszcze długo po obiedzie. By jej zapach był mniej intensywny, zastosujcie prostą sztuczkę.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 16.11.2022 09:49 opublikował artykuł:

Po czym poznać, że miód jest podrabiany? Pomoże wam w tym prosty test ze słoikiem

W przypadku miodu niestety trzeba się mieć na baczności, ponieważ nie zawsze to, co znajduje się w słoiku, jest w stu procentach naturalnym miodem. Poznajcie sposób na to, jak sprawdzić, czy miód jest podrabiany i nie dajcie się nabrać podczas kolejnych zakupów.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.11.2022 16:24 opublikował artykuł:

Ten sposób to gwarancja chrupiącej skórki na mięsie. Wystarczy posmarować je przed końcem pieczenia

Marzy się wam pieczone mięso z idealnie złocistą i chrupiącą skórką? Przyda się wam ten prosty patent, który zawsze się sprawdza.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.11.2022 12:09 opublikował artykuł:

Jak uratować przesoloną zupę? Wrzućcie do niej 1 rzecz zamiast ziemniaka

Zupa smakuje tak, jakby ktoś utopił w niej całą solniczkę? Nic straconego - sprawdźcie, w jaki sposób uratować przesolone danie.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.11.2022 10:38 opublikował artykuł:

Jakie śledzie najlepiej smakują z olejem i cebulką? Na to koniecznie zwróćcie uwagę, kupując rybę

Tylko jeden rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do zamarynowania w oleju z dodatkiem cebulki i przypraw. Zobaczcie, jakie śledzie wybrać w sklepie.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 15.11.2022 10:32 opublikował artykuł:

W mig wyczyścicie najbrudniejszą patelnię. Potrzebujecie tylko 3 produktów i tego patentu

Zapomnijcie o namaczaniu i szorowaniu brudnej patelni. Istnieje inny, skuteczny sposób na poradzenie sobie z tym problemem.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 14.11.2022 13:08 opublikował artykuł:

Trzymacie masło poza lodówką? Lepiej sprawdźcie, czy jeszcze nadaje się do zjedzenia

Gdzie lepiej postawić maselniczkę - na blacie w kuchni, czy na półce lodówki? To wcale nie jest takie oczywiste.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 10.11.2022 15:14 opublikował artykuł:

Jak przyrządzić wyjątkowo kruchą gęsinę? To o wiele prostsze, niż się wam wydaje

Gęsina na świętego Marcina to tradycja, która powoli zaczyna powracać do naszych domów. Sprawdźcie, co jest najważniejsze przy przygotowywaniu dań z tego mięsa.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 10.11.2022 14:44 opublikował artykuł:

Mięciutkie i pachnące placuszki na śniadanie jak u babci. Zwróćcie uwagę na 1 szczegół, a będą pyszne

Słodkie, ciepłe i puchate placuszki twarogowe to śniadanie, któremu nikt się nie oprze. By wyszły odpowiednio mięciutkie, musicie zadbać o 1 rzecz podczas przygotowywania.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 10.11.2022 11:49 opublikował artykuł:

Chrupiące z zewnątrz, obłędnie soczyste kotlety schabowe. 1 produkt wydobywa 200% ich smaku

Na smak i teksturę idealnych kotletów schabowych ma wpływ kilka czynników. Jeśli kupicie dobrej jakości mięso i macie sprawdzony przepis, kluczowy będzie wybór odpowiedniego tłuszczu do ich usmażenia. Takiego, który wydobędzie cały ich smak, zamknie w środku mięsne soki i nie rozmiękczy panierki.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 10.11.2022 10:12 opublikował artykuł:

Wylewacie wodę po gotowaniu grzybów? Duży błąd. Moglibyście sporo zaoszczędzić

Gdy tylko poznacie zastosowanie wody po grzybach, nigdy więcej jej nie wylejecie. Zobaczcie, jak możecie ją wykorzystać w kuchni.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 08.11.2022 10:15 opublikował artykuł:

5 minut i wasza mikrofalówka ubrudzona w środku będzie jak nowa. Wystarczy 1 produkt

Jeśli wasza mikrofalówka aż prosi się o wyczyszczenie, użyjcie tego owocu. Pomoże usunąć trudne zabrudzenia, a do tego sprawi, że wnętrze mikrofalówki znów będzie lśnić i ładnie pachnieć. Podany sposób jest prosty, ekologiczny i bardzo skuteczny, dodatkowo zajmuje tylko 5 minut.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 07.11.2022 14:40 opublikował artykuł:

Nie uwierzycie, jak robią mielone na Śląsku. Tak smacznych jeszcze nie jedliście

Gdy znudzą się wam klasyczne kotlety mielone, sprawdźcie, jak przyrządza się je na Śląsku. Ta tradycyjna potrawa w nieco innej wersji na pewno szybko podbije wasze kubki smakowe.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.11.2022 18:50 opublikował artykuł:

Jak przechowywać sałatkę jarzynową, żeby się nie zepsuła? Kluczowa jest 1 czynność w odpowiednim momencie

Już po kilku dniach sałatka jarzynowa, nawet przechowywana cały czas w lodówce, może się zepsuć. By spowolnić ten proces, zróbcie jedną rzecz w trakcie przygotowania.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.11.2022 18:11 opublikował artykuł:

Tych zup nigdy nie gotujcie na rosole. Zamiast poprawić, tylko zepsuje ich smak

Czy każdą zupę można ugotować na rosole? Okazuje się, że nie - część z nich można wręcz zepsuć w ten sposób. Sprawdźcie, do jakich zup rosół w ogóle nie pasuje.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.11.2022 17:33 opublikował artykuł:

Szarlotka z zakalcem to wina tego błędu. Kruche ciasto wymaga pamiętania o 1 rzeczy

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście to jedno z ulubionych ciast Polaków. Nic dziwnego, dobrze upieczone ciasto jest delikatne, maślane i rozpływa się w ustach. Niestety, prosty błąd prowadzi nieuchronnie do zakalca. Sprawdźcie, jak go uniknąć.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.11.2022 16:48 opublikował artykuł:

Brudna patelnia z zaschniętymi resztkami jedzenia w mig będzie jak nowa. Poznajcie metodę za grosze

Każdemu z nas zdarza się przypalić danie z patelni i nie mieć czasu od razu umyć naczyń. Całe szczęście jest na to sposób. Nawet zaschnięty tłuszcz i brud zejdą bez szorowania, jeśli zastosujecie naszą sztuczkę. W dodatku będziecie do niej potrzebować tylko 1 taniej rzeczy i chwili w kuchni.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 04.11.2022 14:50 opublikował artykuł:

Dolejcie to do marynaty, a pieczony kurczak wyjdzie złocisty z chrupiącą skórką

Jak zrobić kurczaka, który po upieczeniu będzie zachwycająco miękki, soczysty, a jednocześnie jego skórka będzie idealnie chrupiąca? Sposobem na takie mięso jest oczywiście doskonała marynata, bez której to by się nie udało. Zobaczcie, co musi się w niej znaleźć.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 31.10.2022 16:36 opublikował artykuł:

Gdzie znaleźć grzyby w listopadzie? Pod tymi drzewami rośnie ich najwięcej

Obawiacie się, że nie zdążycie już na grzyby? Spokojnie - w listopadzie w polskich lasach jeszcze trochę ich znajdziecie. I to tych najsmaczniejszych!
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 31.10.2022 11:07 opublikował artykuł:

Zanurzcie w tym wątróbkę, a wyjdzie delikatna, mięciutka i pełna smaku

Jeśli rzadko przyrządzacie wątróbkę, ponieważ zawsze wychodzi wam twarda i niesmaczna, mamy rozwiązanie. Domownicy wreszcie przestaną grymasić nad talerzami.
Użytkownik Katarzyna Wyborska w dniu 28.10.2022 18:39 opublikował artykuł:

Mistrzowskie nacięcie w tym miejscu odmieni wasze kotlety schabowe. Wystarczy 1 ruch nożem

Od dziś zapomnijcie o brzydkich i „skurczonych” kotletach schabowych, które tracą apetyczny wygląd i zaczynają "się falować" w trakcie smażenia. Można temu łatwo zapobiec już na etapie przygotowań. Wystarczy ostry nóż i wiedza, jak go użyć.

To może cię zainteresować