Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Dobrze jest umieć je przygotować własnoręcznie. Właśnie dlatego postanowiliśmy zebrać receptury na ciasto na pierogi i przy okazji podpowiedzieć wam, jak je zrobić, by było pyszne. Zatem do dzieła!

Jak zrobić ciasto na pierogi? - klasyczny przepis

Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, nie za miękkie i nie za twarde. Idealne pierogi po ugotowaniu będą stawiać delikatny opór zębom, ale jednocześnie ciasto rozpłynie się w ustach. Jak zrobić dobre ciasto na pierogi? W podstawowym przepisie nie może zabraknąć mąki pszennej, wrzącej wody, jajka i masła. Masło rozpuszczamy w wodzie i powoli wlewamy ją do mąki, na końcu dodajemy jajko. Wyrabiamy energicznie. Ciasto na pierogi warto też lekko posolić (pierogi z farszem wytrawnym) lub posłodzić (pierogi z farszem słodkim).

Przeczytaj: Pierogi z kapustą i grzybami – świąteczny przysmak

Pamiętajcie, żeby ciasto dobrze rozwałkować. Można na bieżąco podsypywać je mąką, żeby nie przyklejało się do stolnicy. Nie ma nic gorszego niż pierogi z grubego ciasta! Chyba, że są to pierogi ruskie - ciasto na pierogi ruskie może być nieznacznie grubsze, taka jego struktura dobrze komponuje się z serowo-ziemniaczanym farszem. Ciasto na pierogi powinno być jak najcieńsze, tak, żeby niemal przeświecał przez nie farsz. Wspominana wcześniej elastyczność jest istotna, żeby nasze pierogi nie rozpadły się w trakcie gotowania. 

Zobacz też: Jak mrozić pierogi?

Ciasto na pierogi - nietypowe wersje

Ciasto na pierogi jak każde ciasto bazowe świetnie nadaje się do rozmaitych modyfikacji. Pierogi mogą przecież mieć mnóstwo wersji! Ciasto warto dopasowywać do farszu. Jeśli chcecie zacząć eksperymentować z ciastem na pierogi, najłatwiej będzie próbować robić je z różnymi rodzajami mąki. Mąka orkiszowa, żytnia, a nawet kukurydziana może być ciekawym pomysłem.

Więcej przepisów: Pierogi z jagodami, wiśniami i innymi owocami lata - 15 przepisów!

Wiele osób poleca także ciasto na pierogi bez jajka - robimy je tak samo jak klasyczne, ale pomijamy jajko. To sprawia, że ciasto będzie jeszcze miększe i bardziej elastyczne. Możecie też wypróbować przepis na ciasto na pierogi z olejem czy ciasto na pierogi z masłem. Prostym zabiegiem, który urozmaici wasze pierogi jest dodanie do ciasta drobno pokrojonych lub zmielonych ziół, np. bazylii czy mięty.

Sprawdź także: Pierogi ruskie, ze szpinakiem i inne wegetariańskie

Warto także zrobić pierogi pieczone. Do takich pierogów zróbcie drożdżowe lub kruche ciasto. Z kolei chcąc przygotować duży pieróg we włoskim stylu, czyli calzone, robimy ciasto na pizzę i zwijamy je na kształt pieroga.

Ciasto na pierogi nieraz wam się przyda. Zróbcie pierogi z serem, pierogi z mięsem mielonym czy pierogi z kapustą. Na pewno będą pyszne!