Wiosna i ładna pogoda nastrajają do ustawienia się w kolejce do ulubionej lodziarni. Od kilku lat ogromną popularnością cieszą się lodziarnie rzemieślnicze, które produkują lody jak dawniej, z zaledwie kilku składników. Praktycznie każde miasto ma swoją kultową lodziarnię. W Krakowie jest to Lodziarnia na Starowiślnej. Pod numerem 83 ustawiają się tam ogromne kolejki, jak za PRL. We Wrocławiu wybierzcie się koniecznie na Lody Roma. Lodziarnię w 1946 r. założyło 2 żołnierzy: Polak i Włoch. W Gdańsku wszyscy od lat 60. znają i kochają Lody Miś. Wiele starszych osób ma sentyment również do kultowych lodów sklepowych. Domowe lody śmietankowe w waflu to przysmak, którym wielu osładzało sobie gorzki PRL

Kanapka lodowa po polsku - ponad 60 lat tradycji

Wiele osób z dzieciństwa pamięta lody w waflu śnieżka w charakterystycznym, grubszym sreberku lub podobne do nich Calypso. Jak wspomina Zbigniew Grycan w wywiadzie dla portalu WiadomosciSpozywcze.pl, oprócz lodów Bambino były to jedne z pierwszych lodów produkowanych masowo, w zakładach państwowych. W latach 60. lody były najczęściej produktem sezonowym (dostępnym jedynie od maja do września) i rzemieślniczym, wytwarzanym na bieżąco. 

Pomysł na lody w waflu przypominał współczesną, ale zdecydowanie bogatszą (słodszą i większą niż obecnie reklamowane) kanapkę lodową. Między 2 grubszymi andrutami znajdowała się gęsta, niemal maślana w konsystencji kostka lodów o smaku śmietankowym. Były to kremowe lody bez jajek. Trzeba było je oblizywać równomiernie z każdej strony, by masa nie spływała po palcach. Niektórzy mieli inną taktykę jedzenia: woleli je po prostu gryźć.

Takie lody pojawiły się w sprzedaży w niektórych lokalnych lodziarniach już na początku lat 50. można było zakupić lody w waflu (andrucie). Były one nakładane łyżką na kwadratowy wafel i przykrywane 2 takim samym, jak kanapka. W 1959 r. na bazie tego pomysłu powstały znane w całej Polsce lody Calypso. W latach 60. ich producent (P.P. Ch. Lodmor) był pierwszym i jedynym producentem lodów w Polsce na skalę przemysłową i istnieje do dziś. Obecnie konkurencja jest ogromna i lodów tego typu trzeba poszukać głębiej w zamrażarkach, ale tam są. Śmietankowe lody z mlekiem skondensowanym w prosty sposób zrobicie też sami, jedynie z 3 składników

Dziecinnie proste lody w waflu - przepis 

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 ml (1 tubka) słodzonego mleka skondensowanego o smaku śmietankowym
  • 1 paczka wafli (andrutów), najlepiej grubszych

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksujcie śmietankę kremówkę na gęstą masę. Dodajcie mleko skondensowane i zmiksujcie ponownie.
  2. Od spodu blaszki wykrójcie nożem 2 takie same spody z wafli.
  3. Wyłóżcie keksówkę folią spożywczą. Na dno włóżcie delikatnie 1 wycięty wafel. Wyłóżcie na niego masę śmietankową, wyrównajcie. 
  4. Przykryjcie 2 waflem, lekko dociśnijcie. 
  5. Włóżcie formę do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

Po kilku godzinach wyjmijcie keksówkę, pokrójcie lody w równe kwadraty lub prostokąty i poczęstujcie swoich bliskich. Lody możecie zrobić w wersji śmietankowej, ale również kajmakowej czy kakaowej: w zależności od tego, jaki smak mleka skondensowanego wybierzecie. Zamiast waflami, w unowocześnionej wersji, możecie wyłożyć keksówkę również krakersami lub herbatnikami.