Pomidorowa to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup, konkurować może z nią jedynie rosół i ogórkowa. Przygotowując ją, często korzysta się z tradycyjnej receptury, jednak jeśli dodacie jeden składnik – cudownie dopełnicie jej smak. Tak podrasowana wersja pomidorówki niewiele różni się od oryginału, jednak jej aromat jest znacznie bardziej intensywny.

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Pomidorowa nie musi zawsze smakować tak samo, czasami mała zmiana potrafi przynieść wielki efekt. Pieczona papryka dodana do tej zupy fantastycznie wzmocni jej smak. Nie należy dodawać jednak zbyt dużo tego produktu, żeby nie utracić smaku klasycznej pomidorówki przez zbyt wyczuwalną paprykę. 

Tak przyrządzoną pomidorową możecie podawać z kawałkami podpieczonej bagietki lub ciabatty z oliwą czosnkową. Oczywiście możecie dodać do niej również makaron lub ryż - w zależności od tego, co wolicie. 

Jak przygotować pomidorówkę z pieczoną papryką?

Potrzebne składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek np. extra vergine
  • sól, pieprz
  • makaron.

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przełóżcie do naczynia żaroodpornego i skropcie oliwą z oliwek. Następnie zapiekajcie ją przez 25 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza (możecie ją co jakiś czas przekręcać).
  2. Po upieczeniu przełóżcie papryki do miski (musicie je szczelnie zafoliować, dzięki temu skórka przy obieraniu łatwiej odejdzie).
  3. Następnie wlejcie bulion do garnka i zagotujcie.
  4. Dodajcie pomidory bez skórki.
  5. Gotujcie zupę na małym ogniu przez 10 minut.
  6. Dodajcie miąższ z papryki pokrojony na mniejsze kawałki.
  7. Znowu gotujcie całość przez 10 minut.
  8. Następnie ugotujcie makaron.
  9. Wywar miksujcie do uzyskania gładkiej konsystencji.
  10. Dodajcie ugotowany makaron, całość doprawcie solą i pieprzem.