Racuchy dla wielu osób to smak dzieciństwa. Mają niezwykły aromat, który uwielbiają niemal wszyscy. Szczególnie dzieci lubią zajadać się tym słodkim przysmakiem – doskonałym na śniadanie, kolację lub ciepły podwieczorek. Żeby były jeszcze bardziej puszyste – musicie dodać do nich składnik, który najczęściej kojarzy się z robieniem naleśników.

Patent na obłędnie puszyste racuchy

Trik, który stosują najlepsze panie domu, żeby ich placuszki były nieziemsko miękkie i lekkie, polega na dodaniu do ciasta odrobiny wody gazowanej. Ten produkt sprawi, że racuchy nabiorą puszystości – dzięki temu będą rozpływać się w ustach, ale też doskonale prezentować na talerzu.

Dzięki dolaniu wody gazowanej potrawa będzie również bardziej delikatna. Ciasto stanie się lepiej napowietrzone – a przez to po prostu smaczniejsze.

Przepis na miękkie i delikatne racuchy

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  •  1/3 szklanki gazowanej wody
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijcie jajko, dodajcie cukier oraz przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Dolejcie gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyróbcie na gładkie ciasto (powinno być ono gęste).
  3. Obierzcie jabłka ze skórki, pokrójcie i dodajcie do ciasta.
  4. Rozgrzejcie olej na patelni i wlejcie na nie niewielkie porcje ciasta.
  5. Racuchy smażcie z obu stron, aż do momentu uzyskania przez nie złotego koloru.
  6. Po usmażeniu posypcie je cukrem pudrem.