Racuchy dla wielu osób to smak dzieciństwa. Mają niezwykły aromat, który uwielbiają niemal wszyscy. Szczególnie dzieci lubią zajadać się tym słodkim przysmakiem – doskonałym na śniadanie, kolację lub ciepły podwieczorek. Żeby były jeszcze bardziej puszyste – musicie dodać do nich składnik, który najczęściej kojarzy się z robieniem naleśników.
Patent na obłędnie puszyste racuchy
Trik, który stosują najlepsze panie domu, żeby ich placuszki były nieziemsko miękkie i lekkie, polega na dodaniu do ciasta odrobiny wody gazowanej. Ten produkt sprawi, że racuchy nabiorą puszystości – dzięki temu będą rozpływać się w ustach, ale też doskonale prezentować na talerzu.
Dzięki dolaniu wody gazowanej potrawa będzie również bardziej delikatna. Ciasto stanie się lepiej napowietrzone – a przez to po prostu smaczniejsze.
Przepis na miękkie i delikatne racuchy
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki gazowanej wody
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijcie jajko, dodajcie cukier oraz przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dolejcie gazowaną wodę i przy pomocy miksera wyróbcie na gładkie ciasto (powinno być ono gęste).
- Obierzcie jabłka ze skórki, pokrójcie i dodajcie do ciasta.
- Rozgrzejcie olej na patelni i wlejcie na nie niewielkie porcje ciasta.
- Racuchy smażcie z obu stron, aż do momentu uzyskania przez nie złotego koloru.
- Po usmażeniu posypcie je cukrem pudrem.
Komentarze