Pomidorowa to klasyczne danie polskiej kuchni. Razem z rosołem i ogórkową są na podium najbardziej lubianych zup w naszym kraju. Najczęściej podaje się ją z makaronem albo ryżem. Okazuje się jednak, że z jednym mniej oczywistym dodatkiem będzie jeszcze smaczniejsza.
Zupa pomidorowa z soczewicą
Tę zupę możecie przygotować również z soczewicą. Poza świetnym smakiem pomidorówka zyska także sporo cennych składników odżywczych. Co więcej, produkt ten sprawi, że będzie ona bardziej sycąca, a także aromatyczna i doda wam energii. Danie przyrządzone w ten sposób najlepiej smakuje w zimne dni.
Jakie jeszcze korzyści płyną z sięgnięcia po soczewicę? Obfituje ona w potas i żelazo, które są bardzo cenne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Ta roślina strączkowa zawiera także kwas foliowy oraz dużo błonnika, który sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi.
Przepis na zupę pomidorową z soczewicą
Potrzebne składniki:
- 1,5 litra warzywnego bulionu
- 700 g przecieru pomidorowego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 duża marchew
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć)
- szczypta cynamonu
- szczypta chili
- sól, pieprz i cukier (do smaku)
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierzcie, a następnie posiekajcie cebulę. W głębokim garnku podgrzejcie olej i zeszklijcie w nim warzywa, a później smażcie całość na wolnym ogniu przez parę minut.
- Starannie wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą i wrzućcie ją do garnka razem z cynamonem, chili i kminem rzymskim (jeśli używacie tych przypraw).
- Całość smażcie przez chwilę razem, a następnie zalejcie bulionem i doprowadźcie do wrzenia.
- Gotujcie przez około 10 minut – soczewica po tym czasie powinna zmięknąć.
- Wlejcie przecier pomidorowy i podgrzewajcie całość przez ok. 7-10 minut.
- Zupę doprawcie solą, pieprzem oraz cukrem.
- Całość zblendujcie na krem.
Komentarze