Pomidorowa to klasyczne danie polskiej kuchni. Razem z rosołem i ogórkową są na podium najbardziej lubianych zup w naszym kraju. Najczęściej podaje się ją z makaronem albo ryżem. Okazuje się jednak, że z jednym mniej oczywistym dodatkiem będzie jeszcze smaczniejsza.

Zupa pomidorowa z soczewicą

Tę zupę możecie przygotować również z soczewicą. Poza świetnym smakiem pomidorówka zyska także sporo cennych składników odżywczych. Co więcej, produkt ten sprawi, że będzie ona bardziej sycąca, a także aromatyczna i doda wam energii. Danie przyrządzone w ten sposób najlepiej smakuje w zimne dni. 

Jakie jeszcze korzyści płyną z sięgnięcia po soczewicę? Obfituje ona w potas i żelazo, które są bardzo cenne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Ta roślina strączkowa zawiera także kwas foliowy oraz dużo błonnika, który sprzyja redukcji poziomu złego cholesterolu we krwi.

Przepis na zupę pomidorową z soczewicą

Potrzebne składniki:

  • 1,5 litra warzywnego bulionu
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego (można pominąć)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • sól, pieprz i cukier (do smaku)
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierzcie, a następnie posiekajcie cebulę. W głębokim garnku podgrzejcie olej i zeszklijcie w nim warzywa, a później smażcie całość na wolnym ogniu przez parę minut.
  2. Starannie wypłuczcie soczewicę pod bieżącą wodą i wrzućcie ją do garnka razem z cynamonem, chili i kminem rzymskim (jeśli używacie tych przypraw).
  3. Całość smażcie przez chwilę razem, a następnie zalejcie bulionem i doprowadźcie do wrzenia.
  4. Gotujcie przez około 10 minut – soczewica po tym czasie powinna zmięknąć.
  5. Wlejcie przecier pomidorowy i podgrzewajcie całość przez ok. 7-10 minut.
  6. Zupę doprawcie solą, pieprzem oraz cukrem.
  7. Całość zblendujcie na krem.