ROSÓŁ domowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Na obiad nie koniecznie musi być spore danie, ale może być np zupa z makaronem. Proponuję rosół na pałkach drobiowych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pałki z kurczaka -
    sól
    ziarenka smaku
    4 marchewki
    1 seler
    2 liście laurowe
    3 ziarenka czarnego pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka oleju
    100 g makaronu kolanka
    kilka gałązek koperku lub pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ROSÓŁ domowy. 1. Pałki obieramy ze skóry. Myjemy pod bieżąca wodą. Wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i solimy. Gotujemy je do momentu, gdy pokażą się szumy. Szumy z wierzchu zbieramy. Dodajemy ziarenka smaku, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, majeranek, pokrojone warzywa. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  • ROSÓŁ domowy. 2. W międzyczasie do innego garnka wlewamy wodę z odrobiną oleju, dodajemy sól i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować wsypujemy makaron. Makaron gotujemy do miękkości.
  • ROSÓŁ domowy. 3. Po ugotowaniu odcedzamy go na sicie.
  • ROSÓŁ domowy. 4. Do głębokiego talerz wsypujemy makaron, zalewamy go rosołem i posypujemy pokrojonym drobno koperkiem.
  • ROSÓŁ domowy. 5. Na talerzu obok wykładamy ugotowane mięso. SMACZNEGO !

Porady

- Gdy woda do makaronu zaczyna się gotować dodajemy kilka kropel oleju, aby w czasie gotowania makaron się nie zlepił.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować