Tłusty Czwartek niezmiennie kojarzy nam się z pączkami i faworki. Podejrzewamy, że w wielu domach to wręcz pozycje obowiązkowe! Wiemy jednak, że użytkownicy Przyślij Przepis uwielbiają eksperymenty. Podobnie zresztą jak autorka książki, którą mogliście wygrać w konkursie. 

Alicja Rokicka „Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery” – pysznie i zdrowo

Wegan Nerd to jeden z najbardziej znanych blogów o kuchni roślinnej w polskim internecie. Alicja Rokicka przekonuje na nim, że nawet największe klasyki kuchni polskiej, takie jak schabowy, wspaniale smakują w wersji wege. 

Jeśli postanawiacie przejść na dietę roślinną, a boicie się, że będziecie musieli zrezygnować z większości ulubionych słodyczy, jesteście w błędzie. Rokicka pokazuje, że z wege ciast i ciasteczek możemy przyrządzić prawdziwą ucztę. Książkę zaczyna rozdział o podstawach, w którym znajdziemy przepisy m.in. na ciasto kruche, krem budyniowy czy lukier cytrynowy

Kolejne części książki to już przepisy na konkretne wypieki. Jest tu i inspirowana kuchnią francuską tarta tatin, i szybkie ciasteczka czekoladowe, i wegańska beza. W książce nie mogło zabraknąć też całego rozdziału poświęconego sernikom bez sera. Znajdziemy tu również słodkości świąteczne, torty i lody. 

Tłusty Czwartek 2020 – co przygotowujecie?

Klasyczne pączki i faworki mogą się schować! W tym roku stawiamy między innymi na pyszne oponki serowe z cukrem pudrem czy róże karnawałowe. W swoich domach przygotujecie też ptysie ze śmietaną czy popularny deser tzw. mrowisko. Pojawią się również rozetki, smażone w głębokim tłuszczu przy użyciu retro form.

W swoich pomysłach na wypieki inspirujecie się również słodkościami z całego świata. Smażycie amerykańskie donuty z kolorowymi polewami i posypkami i hiszpańskie churros - oprócz klasycznych, przygotujecie też churros w kształcie serc.

Ciekawym pomysłem jest także przygotowanie szenkeli, czyli przysmak ze Szwajcarii, a także pączki boliwijskie, które kształtem przypominają pączkowe kopytka, ponieważ ciasto tniemy na skos. Podobnym pomysłem są także pączki bez nadzienia, za to o ciekawym, kwadratowym kształcie. Wystarczy z ciasta wykroić małe kwadraciki i usmażyć w głębokim oleju. Jeszcze innym pomysłem jest usmażenie buñuelos, czyli małych hiszpańskich pączków, które posypujemy cukrem z cynamonem.

Przygotujecie także zdrowe słodycze dla tych, którzy dbają o linię lub z różnych innych powodów nie mogą zjeść tradycyjnych słodkości. Świetnie sprawdzą się gniazdka z piekarnika i faworki z piekarnika, a także wegańskie pączki pieczone. Lubiącym eksperymentować polecamy nerkownik – sernik z nerkowców z mango i pistacjami, ryż z otrębami na ciepło z dodatkiem owoców i dyni czy zdrową „pizzę”, czyli po prostu trójkąty arbuza przybrane ulubionymi dodatkami. Jedna z uczestniczek konkursu wspomniała też o musie czekoladowym z awokado.

Bez względu na to, co wybierzecie, niech Tłusty Czwartek 2020 będzie pyszny!