Puchatek - ciasto z kremem budyniowym

4.34 (242 ocen)

Bardzo smaczne i niezwykle delikatne ciasto. Idealne do niedzielnej kawy oraz na każda imprezę.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    szklanka cukru,
    3/4 szklanki mąki pszennej,
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Krem budyniowy:
    500ml mleka,
    2 budynie śmietankowe,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    200g masła,
    2 łyżki cukru.

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietanki 30%,
    4 łyżki cukru pudru,
    250g serka mascarpone,
    100g białej czekolady,
    1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki,
    50g mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.34 (242 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery

Puchatek - ciasto z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 23x33cm.

    Piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
  • 2. W trosze mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrami. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

    Cały krem rozsmarować na cieście, przykryć drugim blatem ciasta.
  • 3. Białą czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i cukier puder. Krótko zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną czekoladę, zmiksować.

    Wierzch ciasta posmarowac dżemem, rozsmarować masę śmietanową. Posypać startą mleczną czekoladą.

    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Ciasto z kremem budyniowym można przygotować także w formie babeczek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować