Tarta Tatin na cieście francuskim

  • wyświetlono: 1330 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis na Tartę Tatin znalazłam w książce Raymonda Blanca "Łatwa kuchnia francuska", trochę go zmodyfikowałam po swojemu, ale wyszła cudowna, aromatyczna tarta, najlepsza była na ciepło

Jola66
  • 4 porcje
  • Średni

Składniki


- jabłka duże: 5 sztuk
- ciasto francuskie: 1 opakowanie
- margaryna: 70 gramów
- cukier puder: 1 łyżka
- kora cynamonowa: 0.33 sztuki
- woda: 100 mililitrów
- cukier: 1 szklanka

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta Tatin na cieście francuskim

  • Tarta Tatin na cieście francuskim1. Przygotowanie karmelu:
    Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.
  • Tarta Tatin na cieście francuskim2. Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korą cynamonową. Kora jest co prawda bardzo twarda, ale po zmieleniu rozsiewa aromat dużo mocniejszy i piękniejszy niż cynamon z torebki.
  • Tarta Tatin na cieście francuskim3. Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.
  • Tarta Tatin na cieście francuskim4. Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartalatozimaDeserwiosnana ciepłona zimnowalentynkijesieńkuchnia francuskakolacja we dwojeimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta Tatin

Dodane przez: Bilcia

Tarta Tatin

Moja wersja tej pysznej tarty

tarta

Dodane przez: Mena

Znikająca tarta jabłkowa na cieście francuskim

Dziś kilka słów o "znikającej"...

tarta jabłkowo-maślana

Dodane przez: Neblina36

Tarta Tatin

Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą...

Tarta z łososiem na cieście francuskim

Dodane przez: luna19

Tarta z łososiem na cieście francuskim

łatwa i szybka tarta dla każdego

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Dodane przez: Ania321

Tarta z warzywami i fetą na cieście francuskim

Smaczna i prosta w przygotowaniu...

Tarta warzywna na cieście francuskim

Dodane przez: RedakcjaPP

Tarta warzywna na cieście francuskim

Skrupulatnie zbieram ciekawe przepisy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE