Ciasto na ekspresowe pączki w 5 minut, bez czekania na wyrośnięcie i gotowe do smażenia), jest realne do przygotowania. Zrobicie w ten sposób np. pączki z ciasta francuskiego. Wystarczy wysmarować arkusz ciasta białkiem, złożyć na kopertę (na pół i jeszcze raz na pół wzdłuż dłuższej krawędzi), wyciąć krążki i wrzucić je na głęboki tłuszcz. Po wysmażeniu możecie je nadziać lub po prostu oprószyć cukrem pudrem i gotowe. Inną ciekawą propozycją są pączki z serka wiejskiego z dodatkiem mąki, octu i proszku do pieczenia. Wyrobione ciasto wystarczy wyciskać z rękawa cukierniczego prosto na gorący olej. Istnieją jeszcze inne błyskawiczne przepisy - w tym pączki owocowe, ale bez nadzienia.
Jak zrobić ekspresowe pączki w 5 minut?
Do Tłustego Czwartku zostało raptem kilka dni. Nie macie czasu na przygotowywanie klasycznych pączków? Zróbcie zamiast nich ekspresowe pączki bananowe. Wykorzystacie do nich 4 dojrzałe banany. Banany często leżą długo w domu, a w towarzystwie innych owoców szybko czernieją i robią się bardzo dojrzałe. Takie będą idealne nie tylko do bananowego chlebka, ale też na pączki.
Oprócz nich potrzebne są jeszcze tylko 4 wszędzie dostępne składniki oraz olej do smażenia i cukier puder. O ile smażenie klasycznych pączków to przedsięwzięcie na pół dnia i wiele osób robi to tylko raz w roku, tak ekspresowe pączki bananowe zajmą wam tyle czasu, co zrobienie racuchów. Trzeba po prostu dobrze wymieszać ciasto i kłaść je łyżką na gorący tłuszcz, tak jak racuszki na patelnię. Możecie śmiało od czasu do czasu zastępować je tymi pączkami. Gdy tylko zaangażujecie do pomocy 2 pary chętnych i sprawnych rąk, formowanie słodkości pójdzie błyskawicznie i jak po maśle. Łyżki w dłoń.
Ekspresowe pączki bananowe - przepis
Składniki:
- 250 g tortowej mąki pszennej
- 4 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 1 płaska łyżka cukru (opcjonalnie, można pominąć, jeśli macie bardzo dojrzałe banany)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej)
Dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do oprószenia. Do posypania pączków możecie też wykorzystać cukier puder wymieszany z wiórkami kokosowymi lub z cynamonem. Jeśli chcecie je nadziać, wykorzystajcie konfiturę lub dżem z czarnej porzeczki - świetnie pasuje do bananów.
Sposób przygotowania:
- Rozgniećcie banany widelcem na papkę. Dodajcie jajka i wsypcie cukier (jeśli używacie). Wymieszajcie.
- Przesiejcie do środka mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyróbcie na jednolite, gęste ciasto.
- Rozgrzejcie olej w dużym garnku. Za pomocą 2 łyżek formujcie niewielkie pączki i wrzucajcie partiami na rozgrzany olej. Smażcie, aż się zezłocą.
- Wyjmijcie pączki za pomocą łyżki cedzakowej i przełóżcie na talerz lub deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym - do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.
- Wystudźcie lekko i posypcie cukrem pudrem przed podaniem.