zupa krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Korzystając z darów natury, zapraszam Was dziś na przepyszną zupę krem z cukinii. Zupa ta doskonale sprawdzi się w wersji obiadowej, jak i na pożywne ciepłe śniadanie czy kolację!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • przepis na 3-4 porcje.

    1 duża cebula
    2 średnie cukinie
    2 duże ziemniaki
    1 marchew
    1 pietruszka korzeń
    2 łodygi selera naciowego

    500 ml wody*
    1 łyżka klarowanego masła
    2 liście laurowe
    sól/pieprz

    ziarna słonecznika i dyni
    natka pietruszki
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy.
    Rozgrzewamy głęboką patelnię/garnek, dajemy masło i rozpuszczamy. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na maśle. Cukinię kroimy w pół talarki i dorzucamy do cebuli – dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na najwyższej mocy grzania często mieszając (aby cebula się skarmelizowała, a cukinia zarumieniła). Następnie dodajemy pokrojone na kawałki: marchew, ziemniaki, pietruszkę i seler naciowy. Dokładnie wszystko mieszamy, podlewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy z łyżką oliwy z oliwek, natką pietruszką i prażonymi ziarnami.

Porady

*przy takiej ilości wody zupa krem wychodzi gęsta. Jeśli lubicie rzadszą zupę, trzeba dodać trochę więcej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować