tort malinowo-kokosowy

4.44 (204 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Tort to dla mnie ciasto wyjątkowe, zarezerwowane na wyjątkowe okazje. W tym roku z okazji swoich urodzin postanowiłam połączyć dwa moje ukochane smaki: kokos i maliny. Jakiś czas temu zrobiła to również marka Ferrero wypuszczając na rynek rafaello malinowe .

„Wkładkę” do kremu, czyli masę kokosową przygotowuję często i zamykam w słoiku – dodaję ją do owsianki, kaszy jaglanej – smakuje obłędnie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • przepis na tortownicę o średnicy 24cm (14kawałków)

    biszkopt:
    6 dużych jajek
    200 g cukru
    150 g mąki tortowej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    30 ml zimnej wody
    30 ml oleju
    szczypta soli

    krem:
    masa kokosowa:
    100g wiórek kokosowych
    500ml mleka kokosowego (u mnie Real Thai)
    3 łyżki cukru
    +
    500g serka mascarpone
    500ml smietanki 36% UHT
    3 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z 1 cytryny

    mus malinowy:
    500g malin (odkładamy ok 30 sztuk do dekoracji)
    100ml wody
    1 łyżka agaru
    3 łyżki cukru

    dekoracja:
    30 malin
    1 opakowanie pralinek rafaello
    listki mięty
    1/2 szklanki gorzkiej herbaty do nasączenia blatów.
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Tort malinowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:

    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, funkcja grzania góra/dół. Białka oddzielamy od żółtek, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Do miski (dzieży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy porcjami cukier stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Dolewamy wodę i olej i stale ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy do tortownicy, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 30 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony) Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, delikatnie odcinamy boki formy nożem. Otwieramy tortownicę i wyjmujemy biszkopt. Kroimy na 3 blaty.
  • 2. krem kokosowy:
    Wiórki kokosowe wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wiórka wchłonął cały płyn (trwa to ok. godziny). Gotową masę kokosową studzimy.
    Śmietankę i mascarpone mocno chłodzimy. Do miski (dzierży miksera) wlewamy śmietankę i dodajemy serek mascarpone. Na wysokich obrotach ubijamy krem. W połowie ubijania dodajemy cukier puder i skórkę otartą z 1 cytryny. Odkładamy 5-6 łyżek kremu do lodówki (przydadzą nam się do dekoracji tortu), a do pozostałej części, dokładamy zimną masę kokosową i dokładnie mieszamy na niższych obrotach.
  • 3. mus malinowy:
    Maliny wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i gotujemy aż się rozpadną. Jeszcze gorące przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gotowy mus przelewamy do rondelka i ponownie zagotowujemy. Agar rozpuszczamy w odrobinie wody i łączymy z gotującym się musem malinowym, następnie studzimy.
  • 4. tort:
    Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze/talerzu/podkładce i nasączamy go herbatą. Nasączony blat smarujemy połową musu malinowego, następnie wykładamy połowę kokosowego kremu. Całość przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy, smarujemy malinowym musem, a następnie kremem kokosowym. Całość przykrywamy ostatnim blatem, który także nasączamy. Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki na ok. 2h do schłodzenia.
    Schłodzony tort wyjmujemy z lodówki, tynkujemy go pozostawionym kremem i dekorujemy pralinkami rafaello, malinami i listkami mięty. Tort jest najlepszy następnego dnia.

Porady

Tort jest najlepszy następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować