Jaja z majonezem i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba przedstawiać. Inaczej jest w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach. Czas to zmienić.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- kości wędzone od schabu: 0.5 kilograma
- marchew średnia: 1 sztuka
- seler średni: 0.5 sztuki
- woda: 2.5 litra
- liść laurowy: 3 sztuki
- ziele angielskie: 5 sztuk
- słoik chrzanu: 1 opakowanie
- śmietana kwaśna 18%: 300 mililitrów
- mąka: 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
- czosnek: 3 ząbki
- biała kiełbasa surowa: 0.5 kilograma
- jajka ugotowane na twardo: 3 sztuki
Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze