Ta warzywna zapiekanka z brukselki i cukinii z dodatkiem ziemniaków może być samodzielnym daniem obiadowym lub kolacyjnym. Można ją również podać w towarzystwie mięsa.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
brukselka - 1/2 kg
cukinia – 1/2 kg
ziemniaki – 300 g
cebula – 1 szt.
jogurt grecki - 1/2 szk.
ser cheddar – 100 g
jajka – 4 szt.
świeżo mielona gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
sól himalajska – do smaku
cukier – 1 łyżeczka
tymianek – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – do smażenia
Zapiekanka z cukinii i brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać i wrzucić do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i cukru. Gotować bez przykrycia 3 minuty, następnie brukselkę odcedzić na sitku.
2.Obrane i opłukane ziemniaki gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzić wodę i odstawić ziemniaki do lekkiego ostygnięcia, a następnie pokroić w kostkę podobnej wielkości co brukselka.
3.Cukinię umyć, osuszyć i pokroić również w kostkę.
4.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wymieszać z ziemniakami, brukselką i cukinią. Całość przełożyć do wysmarowanego olejem sporego naczynia do zapiekania / ja użyłam 2 średniej wielkości/.
5.Jajka roztrzepać z jogurtem greckim i przyprawami, powstałą mieszanką zalać warzywa, a po wierzchu posypać startym cheddarem.
6.Naczynie z zapiekanką wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
Komentarze