Zapiekanka z brukselki i kurczaka

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Sposób na nielubianą brukselkę. W zapiekance z kurczakiem nabiera zupełnie nowego wymiaru smakowego.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 kg brukselki
    • 2 filety z kurczaka
    • 5 jajek
    • 1 ser pleśniowy typu camembert
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki śmietany 12-18%
    • 1 łyżka vegety
    • 30 dkg sera żółtego
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brukselki i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym odcedzić.
    • Filety z kurczaka pokroić w kostkę 2x2 cm, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oleju.
    • Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki.
    • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać.
    • Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
    • Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut.
    • Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera żółtego i piec jeszcze 15 minut.
    • Najlepiej smakuje z keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować