Zapiekanka z brukselki i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Brukselkę gotować w posolonej wodzie ok. 15 minut po czym odcedzić.
• Filety z kurczaka pokroić w kostkę 2x2 cm, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oleju.
• Ser pleśniowy pokroić na małe kawałki.
• Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
• W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać.
• Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
• Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną.
• Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut.
• Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera żółtego i piec jeszcze 15 minut.
• Najlepiej smakuje z keczupem.
Komentarze