Zapiekanka z brukselki

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1/2 kg brukselki
    1/2 kg mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    1 kubek dużej śmietany 18 %
    2 jajka
    Ser żółty (kostka)
    Sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z brukselki 1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 40 min.
    Z mięsa mielonego robimy pulpeciki w rozmiarze brukselki (przygotowujemy je podobnie ,jak kotlety mielone) . Można je nie dosmażać ,w piekarniku dojdą.
    Pomidory wrzucamy do garnka i pozbywamy się nadmiaru płynu.
    W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami i startym żółtym serem ,doprawiamy do smaku solą pieprzem (sos na wierzch).
  • Zapiekanka z brukselki 2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami ugotowaną brukselkę ,pulpeciki , pomidory ,na górze ma być brukselka ,którą zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy 45 min w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować