Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Prosty i szybki do zrobienia chleb z mieszanej mąki na zakwasie. Dodatek puree z pieczonej dyni sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość, znakomicie smakuje i pięknie wygląda.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • mąka pszenna typ 750 - 400 g
    mąka żytnia typ 720 - 200 g
    puree z pieczonej dyni – 200 g
    aktywny zakwas żytni – 200 g
    woda – 150 g
    sól – 10 g
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wymieszać z zakwasem, dodać puree z pieczonej dyni i obie mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie dodać sól i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto składać 2 razy.

    Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka obsypanego mąką i odstawić do wyrośnięcia.

    Blaszkę umieścić w piekarniku i nagrzać go do temperatury 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka na blachę. Chleb naciąć ostrym nożem. Blaszkę z ciastem szybko ponownie wstawić do piekarnika.

    Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Dynia Mąka pszenna Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować