WŁOSKIE MINI SZASZŁYKI: MOZZARELLA, SZYNKA I MELON

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo szybka i efektowna przekąska na letnie dni ;) Super na imprezy lub grilla.

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/4 bardzo dojrzałego słodkiego melona (odmana: siatkowy)
    ok.8 cienkich plasterków szynki dojrzewającej (prosciutto crudo)
    2 kulki mozzarelli
    świeża bazylia
    pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Szynki Przekąski

Włoskie mini szaszłyki: mozzarella, szynka i melon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WŁOSKIE  MINI SZASZŁYKI: MOZZARELLA, SZYNKA I MELON 1. Wydrążyć pestki z melona (najlepiej używając łyżki), a następnie pokroić go na ćwiarki (łódeczki), każdą z nich obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.
  • 2. Mozzarelle pokroić w kostkę, a plasterki szynki podzielić i każdy kawałeczek zwinąć.
  • 3. Na małe patyczki nabijać w kolejności: listek bazylia, mozzarella,szynka,melon
  • 4. Podawać z pomidorkami skropionymi oliwą z oliwek.
    Buon appetito!

Porady

1.!!! Bardza ważne, żeby szynka znalazła się pomiędzy mozzarella, a melonem. W ten sposób mozzarella i melon nie będa miały ze sobą bezpośredniego kontaktu przez co zachowają dłużej lepszy smak. (kwas owocowy w kontakcie z serem zmienia jego smak i świeżość). 2.Można użyć mazzarelli w kształcie małych kuleczek, uzyskacie jeszcze lepszy efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować