TORT SERCE “ CREAM TART”

4.5 (191 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Wspaniały i oryginalny pomysł na tort z okazji zbliżającego się Dnia Matki lub Dnia Ojca.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na kruche ciasto:
    340 g mąki
    150 g cukry pudru
    220 g masła
    30 g gorzkiego kakao
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 żółtka
    szczypta soli

    Na krem:
    500 g seka maskarpone
    350 ml śmietany kremówki
    100 g cukru pudru

    Dekoracja wg uznania:
    truskwaki lub inne owoce np.maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie
    kolorowe cukiereczki
    listki mięty
    kwiaty u mnie dzikiej róży
    ciasteczka
    czekoladki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Tort serce “ cream tart” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie częsci i schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. (można przygotować dzień wcześniej).
  • 2. Przygotować szablon – serce. Na papierze do pieczenia lub dużej kartce narysować serce, a następnie wyciąć. Wielkość taka, żeby zmieściło się na dużej blaszce do pieczenia (tej oryginalnej z piekarnika).
  • TORT SERCE  “ CREAM TART” 3. Przygotować 2 serca z ciasta (potrzebne są dwie blaszki lubub najpierw upiec jedno, a pózniej drugie).
    Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (grubość ok. 0,5 cm), przełożyć papier z rozwałkowanym ciastem na blaszkę, a następnie przyłożyć szablon i delikatnie nożykiem wyciąć serce. Serce ponakłuwać widelcem. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta.
    Serca piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15-20 min. Wystudzić.
  • 4. Z ciasta, które pozostało powicinać i upiec małe ciasteczka. Część wykorzystacie do udekorowania tortu, a resztę zjecie ;)
  • 5. Przygotować krem. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek maskarpone utrzeć z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Przełożyć do worka cukierniczeko z okrągłą koncówko o średnicy ok. 18.
  • TORT SERCE  “ CREAM TART” 6. Na talerzu ułożyć piersze serce i udekorować połową kremu. Teraz wg można poukładać małe kawałeczki owoców (u mnie tylko krem). Następnie przykryć drugim sercem i udekorować resztą kremu.
  • TORT SERCE  “ CREAM TART” 7. Tort najlepiej schłodzić, a na parę godzin przed podanie udekorować wg uznania owocami, cukiereczkami, kwiatami, czekoladkami, ciasteczkami itd. Mogą pomóc Wam dzieci. Moje serce z okazji Dnia Matki pomogła udekorować mi moja 5 letnia córeczka Gaia ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować