Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Z kapusty włoskiej wyciąć głąb i całą główkę sparzyć we wrzątku. Sparzone liście oddzielić od główki.
2.Mięso mielone włożyć do miski, dodać ostudzony ryż, obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Wbić jajka, dodać sól oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
3.Na liść kapusty nakładać po dużej łyżce farszu i zawijać. Tak przygotowane gołąbki włożyć do brytfanny, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalać wodą i gotować do miękkości kapusty ok. 1 ½ godziny. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym. Danie można mrozić.
Porady
Składniki podane na ok 20 gołąbków.
Z pozostałej kapusty można przygotować bigos, łazanki czy sałatkę.
Komentarze