Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tradycyjne gołąbki zawinięte we włoskiej kapuście. Niebo w gębie! Polecam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty
    1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 torebki ryżu jaśminowego
    500 gr pieczarek
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Z kapusty włoskiej wyciąć głąb i całą główkę sparzyć we wrzątku. Sparzone liście oddzielić od główki.
  • 2. Mięso mielone włożyć do miski, dodać ostudzony ryż, obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Wbić jajka, dodać sól oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • 3. Na liść kapusty nakładać po dużej łyżce farszu i zawijać. Tak przygotowane gołąbki włożyć do brytfanny, wyłożonej liśćmi kapusty. Całość zalać wodą i gotować do miękkości kapusty ok. 1 ½ godziny. Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym. Danie można mrozić.

Porady

Składniki podane na ok 20 gołąbków. Z pozostałej kapusty można przygotować bigos, łazanki czy sałatkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować