Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

4.49 (201 ocen)

  • 60 min

Te gołąbki robię od kilku lat. Są dobrze doprawione, a dzięki dodatkowi ziół sos jest bardzo aromatyczny.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duża biała kapusta
    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego od szynki
    1/2 kg pieczarek
    200 g ryżu
    1 jajko
    1 średnia cebula
    świeżo zmielony czarny pieprz
    2 ząbki czosnku
    sól
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/4 łyżeczki papryki chili
    Sos:
    1 kg dojrzałych pomidorów
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżki posiekanego tymianku
    1/2 łyżki posiekanego majeranku
    sól
    1 łyżka posiekanej bazylii
    ewentualnie - 2 łyżki mąki
    świeżo zmielony czarny pieprz
    Dodatkowo:
    masło
    olej
    sól
    4 liście laurowe4 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
    Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wbić jajko i wymieszać.
    Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować i stopniwo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony. Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
    Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolite pure. Dodać przyprawy, koncentrat, zioła, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować