Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

  • wyświetlono: 5912 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Te gołąbki robię od kilku lat. Są dobrze doprawione, a dzięki dodatkowi ziół sos jest bardzo aromatyczny.

Ola1984
  • 60min

Składniki

1 duża biała kapusta
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego od szynki
1/2 kg pieczarek
200 g ryżu
1 jajko
1 średnia cebula
świeżo zmielony czarny pieprz
2 ząbki czosnku
sól
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki papryki chili
Sos:
1 kg dojrzałych pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
1/2 łyżki posiekanego tymianku
1/2 łyżki posiekanego majeranku
sól
1 łyżka posiekanej bazylii
ewentualnie - 2 łyżki mąki
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
masło
olej
sól
4 liście laurowe4 ziela angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić na plasterki i dorzucić do cebuli. Podsmażyć. Do pieczarek i cebuli dodać mięso. Smażyć do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
    Wszystkie składniki wystudzić i przełożyć do miski. Dobrze doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wbić jajko i wymieszać.
    Z kapusty wykroić głąb. W środek po głąbie wlać odrobinę lub oleju. (W trakcie gotowania łatwiej będzie oddzielać liście). Kapustę gotować i stopniwo ściągać liście. Twarde nerwy z liści rozbić tłuczkiem do mięsa lub wykroić. W sprawione liście kapusty nakładać farsz i zwijać w rulony. Spód garnka, w którym będą gotować się gołąbki wyłożyć wierzchnimi liśćmi kapusty. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku i zalać wywarem pozostałym z gotowania kapusty. Wierzch obłożyć resztą liści. Gotować na średnim ogniu do miękkości.
    Pomidory obrać ze skórki i zmiksować na jednolite pure. Dodać przyprawy, koncentrat, zioła, cukier i gotować na wolnym ogniu do zredukowania płynu i zagęszczenia się sosu. Jeśli trzeba zgęścić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gołąbki polać sosem i podawać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżpieczarkitania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatakapustamięso mieloneDrugie daniepomidorgołąbkiobiadsoskapusta białakuchnia polskakonkurs_dzieci

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Dodane przez: peggi

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Pyszne gołąbki z mielonym mięsem,...

gołąbki z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: bienpyt

Gołąbki z mięsem i pieczarkami

Wyśmienita uczta dla smakoszy dań...

Gołąbki

Dodane przez: asiapolak

Gołąbki faszerowane ryżem i mięsem

Gołąbki z kapusty należą do najpopularniejszych...

Gołąbki z mięsem i ryżem

Dodane przez: wronulka1

Gołąbki z mięsem i ryżem

Gołąbki jakich nie znacie

Gołąbki z mięsem i ryżem

Dodane przez: teresa-kr

Gołąbki z mięsem i ryżem

Lżejsza wersja gołąbków ,u mnie...

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

Smaczne, aromatyczne, grzybowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.