Dżem truskawkowo-jagodowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaki lata zamknięte w słoiku. Polecam, dżem jest przepyszny.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 gr truskawek
    300 gr jagód – ja wzięłam jagody kamczatki
    450 gr cukru
    1 op. Żelfixu
    3 łyżki wody

Dżem truskawkowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć, oczyścić z liści i gałązek. Większe truskawki pokroić na pół. Owoce włożyć do garnka, dodać wodę i żelfix. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać cukier i ponownie ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać do usunięcia piany i gorący dżem nalewać do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem, do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy