Wigilijny rarytas – kutia

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłał Wiesław Siłakowski

  • Łatwy

Składniki:

  • - łuskana pszenica: 1 szklanka
    - miód płynny: 0.5 szklanki
    - mak: 1 szklanka
    - rodzynki: 50 gramów
    - orzechy włoskie: 50 gramów
    - figi: 50 gramów
    - migdały: 50 gramów
    - skórka pomarańczowa (przesmażona): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wigilijny rarytas – kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pszenicę przebieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości, kilka razy zmieniając wodę (pszenica nie powinna być rozgotowana). Osączamy na sicie i studzimy.
  • 2. Mak dokładnie płuczemy na sicie, sparzamy wrzątkiem, a następnie zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości (aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach). Ugotowany mak dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa.
  • 3. Rodzynki moczymy kilka minut w gorącej wodzie, odcedzamy. Figi, orzechy włoskie i migdały (sparzone i obrane ze skórki) drobno siekamy.
  • 4. Mak mieszamy z miodem, bakaliami i skórką pomarańczową. Dodajemy pszenicę, mieszamy. Przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki. Kutię podajemy dobrze schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować