Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki:

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pasztety gotowane na parze to wykwintne potrawy podawane na zimno. Do pasztetów na zimno można podawać sosy zimne, sałatki i pieczywo.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - łopatka: 25 dekagramów
    - wołowina: 25 dekagramów
    - marchew: 1 sztuka
    - czerstwa bułka: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - przyprawa pasztet szlachecki z pieca Kamis: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis: 3 łyżeczki
    - zioła prowansalskie: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki 1. Mięso mielimy 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Powstałą masę łączymy z czerstwą bułką, namoczoną uprzednio w wodzie. Bułka wiąże masę i ją spulchnia ją. Jako dodatkowy składnik wiążący masę dodajemy jajko.
    Składniki pasztetu starannie wyrabiamy, a otrzymaną masę doprawiamy do smaku solą, łyżką przyprawy do pasztetu i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku.
  • Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki 2. Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka do warzyw kroimy w długie cienkie paski, które układamy, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek marchewki musi zachodzić na siebie.
    Przyrządzoną masę pasztetową wykładamy na prostokąt z marchewki, zwijamy całość tak by końce marchewki zachodziły na siebie, dokładnie zwijamy folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu.
  • Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki 3. Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką, a na dno pojemnika ociekowego wsypujemy łyżke ziół prowansalskich. gotujemy na parze ok. 40 minut.
    Gdy pasztet przestygnie wyjmujemy go z pojemnika w którym się gotował i wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia.
  • Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki 4. Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować