Sos z papryki do słoików

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Szybki i prosty przepis na pikantny sos paprykowy

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (na 7 słoiczków po 200 g):
    7 sztuk czerwonej papryki
    4 czerwone słodkie papryczki chili
    1 łyżeczka – suszone mini papryczki chili
    3 łyżki cukru
    3 łyżki octu jabłkowego
    3 łyżki oliwy z chili i czosnkiem
    2-3 łyżeczki soli
    4 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Sos z papryki do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki i nakrętki dokładnie wyparz i wysusz. Z wszystkich papryk usuń ogonki i pestki, pokrój na kawałki, umieść w blenderze kielichowym (ja miksowałam partiami) wraz z pozostałymi składnikami na sos. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełóż płynny sos do garnka z grubym dnem i gotuj na średnim ogniu przez ok. 45 minut, aż sos zgęstnieje. Przełóż sos do słoików, zamknij dokładnie i pasteryzuj 30 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C z termoobiegiem.

Porady

Otwarty słoik z sosem przechowuj w lodówce i w miarę zużycia sosu zawsze wierzch zalej odrobiną oleju, aby nie pleśniał.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować